Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven synar Kinberg Batras löfte om polisen

Stefan Löfven befinner sig i Rom inför lördagens EU-toppmöte. Foto: Niklas Svensson
Både Moderaterna och Liberalerna har lovat 5 000 fler poliser till 2025. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

ROM. Stefan Löfven synar nu Moderaternas och Liberalernas händer i spelet om polisen.

I en intervju för Expressen i Italiens huvudstad Rom, inför dagens EU-toppmöte, svarar han på löftet om 5000 fler poliser till 2025:

– Vi har precis samma ambition.

Så sent som förra veckan lovade statsministern att knäcka den organiserade brottsligheten i Sverige med "hårda tag".

Men han ville inte svara på hur mycket mer pengar regeringen tänker satsa på polisen i den kommande budgeten. Polisen har begärt 3,9 miljarder kronor extra fram till 2020.

– Vi har fått myndighetens analys om vad som behövs och den måste vi analysera, konstaterade han då, och lovade att "se över möjligheterna i vårbudgeten".

För en vecka sedan höjde Liberalerna insatsen rejält, när partiledaren Jan Björklund lovade 5 000 nya poliser "inom fem till sju år".

Moderaterna gav samma löfte

Under fredagen gav Moderaterna samma löfte när partisekreteraren Tomas Tobé öppnade partiets Sverigemöte i Karlstad.

För ett år sedan var löftet från Moderatledaren Anna Kinberg Batra 2 000 fler poliser.

När Expressen nu möter statsminister Stefan Löfven på den svenska ambassaden i Italiens huvudstad Rom, inför dagens firande av 60-årsjubileet av Romtraktaten, svarar han på allianspartiernas nya bud.

– Vi behöver fler poliser, utan tvekan, och därför har vi höjt antalet polisplatser.

Han vill inte ange något exakt antal, men konstaterar:

– Vi har precis samma ambition. Vi ska ha fler poliser och polisen måste vara närmare.

Enligt Stefan Löfven kan det också bli aktuellt att avlasta polisen genom att låta andra utföra en del av de arbetsuppgifter som myndigheten i dag hanterar:

– Så man får ägna sig åt polisiära uppgifter.

Löfven: Vi är överens

Statsministern hävdar att regeringen i den delen är överens med allianspartierna.

– Där skiljer vi oss inte åt. Utan där vi skiljer oss åt är hur vi bygger ett samhälle så vi inte fyller på med nya unga brottslingar. Det kräver något helt annat; att vi knäcker arbetslösheten och ser till att man bor bra, klarar skolan, och kommer ut med bra kunskaper i vuxenlivet. Det är något helt annat.

Förra veckan kallade Stefan Löfven till krismöte med regeringens säkerhetspolitiska råd med anledning av den senaste tidens gängmord.

– Regeringen är fast besluten att se till att vårt öppna och fria samhälle försvaras och därför ska vi tillsammans se till att knäcka den organiserade brottsligheten, det finns inget annat som duger, sa han då.