Löfven: Sverige ska inte stänga gränserna

Expressen TV.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, statsminister Stefan Löfven och Dan Eliasson, generaldirektör för Mynsigheten för samhällsskydd och beredskap.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven uppmanar till medborgare att lyssna på myndigheternas råd.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS vd Rickard Gustafson.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven höll en extrainsatt pressträff under söndagseftermiddagen.

Han sa att regeringen inte har några planer att stänga gränserna och att man ger 75 miljoner kronor till MSB för att göra en informationskampanj.

– Fler åtgärder presenteras i närtid, vi kommer inte lämna svenska företag eller löntagare i sticket, säger Stefan Löfven.

Professorn Joacim Rocklöv menar att Sverige kan få ett scenario likt Italien. 

– Absolut det är ett högriskscenario men det är inte omöjligt, säger han i Agenda. 

Här kan du se hela presskonferensen med statsminister Stefan Löfven:

Statsministern blixtinkallade till presskonferens på söndagen.

Över 1 000 personer har smittats av corona i Sverige och tre svenskar har dött i viruset.

Professor i epidemiologi Joacim Rocklöv får frågan om Sverige kan hamna i samma läge som Italien, som är det land i Europa som drabbats hårdast. 

– Absolut det är ett högriskscenario men det är inte omöjligt, säger han i Agenda. 

– Vi ligger tv-fyra veckor efter Italien, om man gör modellskattningar så kan man se att våra intensivvårdsplatser tar skulle slut. 

Klockan 16.40 under söndagseftermiddagen håller statsminister Stefan Löfven ny presskonferens. 

Med på träffen är också Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– Risken för allmän smittspridning är mycket hög. Det här utgör ett avsevärt hot mot den svenska folkhälsan och mot samhället, säger Stefan Löfven under presskonferensen.

Regeringen tillsätter 75 miljoner kronor för MSB:s nya informationskampanj.

Dan Eliasson generaldirektör för MSB, berättar att man skickat myndighetsmeddelande att uppmana allmänheten att vidta åtgärder.

– Det skickas ut när det finns information som är av vikt för allmänheten, säger Dan Eliasson.

Stefan Löfven säger att man uppmanar alla att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, utrikesdepartementet avråder från alla icke-nödvändiga resor, regeringen tillsätter 75 miljoner kronor för MSB:s nya informationskampanj.

– Det avgörande är nu att takten saktas in så att vi inte får en stor puckel som sjukvården får svårt att hantera. I det här läget oerhört viktigt att vi alla hjälps åt för att kunna bromsa spridningen. 

– Vi ska ta oss igenom detta tillsammans, har bjuda in riksdagens partiledare till regelbundna möten för att diskutera och informera om regeringsåtgärder.

Dan Eliasson förklarar varför Sverige inte stänger gränserna: ”Vi har god kontroll”

Dan Eliasson förklarar: ”Vi har god kontroll”

Stefan Löfvens besked: Inga planer att stänga gränserna

Statsministern frågades om ekonomin påverkas av att länder stänger gränserna. 

– Vi får en lägre tillväxt än förut, vi stöder företagen och löntagare och kommer inte att lämna dem i sticket, säger Stefan Löfven.

Löfven berättar regeringen tillsammans med samarbetspartier kommer presentera fler åtgärder inom kort.

– Fler åtgärder presenteras i närtid, vi kommer inte lämna svenska företag eller löntagare i sticket, säger Stefan Löfven.

Har regeringen diskuterat att stänga Sveriges gränser?

– Nej.

Socialstyrelsen: ”Regionerna har ingen uthållighet”

Generaldirektören för Socialstyrelsen, Olivia Wigzell, säger att de behövs hjälp till regionerna och att beredskapen hos regionerna inte varit tillräcklig. 

– Regionerna har ingen uthållighet när det gäller sjukvårdsmaterial säger hon.

– Enligt regelverket ska regionerna ha uthållighet och vara förberedda för olika scenarior, den beredskapen har inte funnits. Vi har olika strategier, dels ska vi omfördela den skyddsutrustning som finns, det finns mycket lite men det finns en möjlighet att omfördela i akuta lägen. 

Gamla sjukhus kan öppnas

Hon får frågan om man kan utöka mängden vårdplatser.

– Det kan finnas sjukhuslokaler som inte används – alltså gamla som kan dimensionera upp, man kan också omfördela i befintliga lokaler som vårdcentraler eller andra platser. Vi vet att själva lokalerna inte är det kritiska – det är skyddsutrustningen, nummer två är kompetensen och därför är dt viktigt att vi ser till att fler får rätt kompetens.

Hon säger att myndigheten kommer att hjälpa äldreomsorgen utbildningsstöd i nästa vecka.

– Ingen region har kommit med en bedömning om att den katastrofmedicinska beredskapen är allvarligt påverkad, säger Olivia Wigzell.

Generaldirektören för Socialstyrelsen Olivia Wigzell får en fråga om vad som kan göras för att bereda fler vårdplatser.

– Det kan finnas sjukhuslokaler som inte används, man kan dimensionera upp gamla lokaler. Det kan också handla om att omfördela mellan befintliga lokaler, vi kanske kan utveckla vårdcentraler eller andra lokaler för att få fler platser.

Generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson uppmanar alla att vara ansvarsfulla.

– Vi måste ge äldre stöd för att kunna undvika sociala kontakter, de måste få hjälp att kunna uträtta sina dagliga ärenden utan att träffa andra med hjälp av oss andra i sällskapet, säger generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/107/

LÄS MER: Sjukdomarna som gör coronasmittan farligare 

LÄS MER: Vårdens hemliga vapen vid en coronakatastrof

Löfvens skarpa uppmaning till svenskarna

Statsminister Stefan Löfven meddelar att regeringen lägger 75 miljoner kronor till MSB, och kom även med skarpa uppmaningar till svenska folket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.