Stefan Löfven har fått hård kritik efter mötet med Donald Trump. Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURESStefan Löfven har fått hård kritik efter mötet med Donald Trump. Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES
Stefan Löfven har fått hård kritik efter mötet med Donald Trump. Foto: SACHS RON/CNP/ABACA / STELLA PICTURES
Kritiken gällde bland annat att Löfven inte sagt emot Trump när han hävdade att han haft rätt i sin beskrivning av Sveriges problem med integrationen. Foto: ERIK SIMANDER / TTKritiken gällde bland annat att Löfven inte sagt emot Trump när han hävdade att han haft rätt i sin beskrivning av Sveriges problem med integrationen. Foto: ERIK SIMANDER / TT
Kritiken gällde bland annat att Löfven inte sagt emot Trump när han hävdade att han haft rätt i sin beskrivning av Sveriges problem med integrationen. Foto: ERIK SIMANDER / TT

Löfven svarar på kritiken efter mötet med Trump

Publicerad

I förra veckan träffade statsminister Stefan Löfven USA:s president Donald Trump i Washington. 

Trump påstod bland annat att Sverige har problem med invandring – vilket Löfven nu kommenterar för DN.  

– Jag tänker inte stå med USA:s president och tävla om vem som har rätt eller inte, säger han till tidningen.  

Mötet mellan statsminister Stefan Löfven, S, och Donald Trump i Washington i förra veckan blev mycket uppmärksammat. 

Dagarna innan hade USA:s president berättat om planerna på stål- och alumuniumtullar – vilket politiker i många länder, inklusive EU, skarpt kritiserat. 

Om Löfven protesterade så lyssnade i alla fall inte Donald Trump. 

När Trump och Löfven mötte den samlade pressen i Vita huset nämnde den amerikanska presidenten bland annat att Sverige har problem med invandring.  

–  Ni har problem med invandring, det har orsakat problem i Sverige. Jag var en av de första som sa det. Jag fick ta en del kritik, men det var okej, för det visade sig att jag hade rätt, sa Donald Trump.

Den kommentaren – och Löfvens inställning – har blivit flitigt omskriven här hemma.  

När statsministern på onsdagen deltog i en DN-intervju fick han frågor om sin inställning till Trumps kommenterar. Somliga, exempelvis förra C-ledaren Maud Olofsson, menar att Löfven "inte skulle ha tagit den skiten" från Trump.   

– Jag tänker inte stå med USA:s president och tävla om vem som har rätt eller inte, säger Löfven nu till DN. 

"Problem med skjutningar" 

Statsministern framhöll att bilden av Sverige är delad och att det finns problem i vissa områden. 

– Vi vore naiva om vi sa att vi inte har problem med exempelvis skjutningar i Malmö, Stockholm, Göteborg. Men vi har verktyg att klara integrationen och välfärden, säger Löfven vidare till DN.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag