Löfven svänger om skatterna: ”Inte fel”

Intervjuas om budgeten av Expressens Maggie Strömberg.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ett bra läge att sänka inkomstskatterna efter coronakrisen. Det säger statsminister Stefan Löfven om den budget som presenteras om ett par veckor, trots det tidigare motståndet.

– Jag har alltid sagt att jag har en pragmatisk inställning till skatter. Det är inte fel om vi kan se till att vanligt folk får lite mer pengar i plånboken och kan vara med och konsumera, säger han i en intervju med Expressen.

Budgetförhandlingarna har pågått de senaste veckorna. Förra veckan var läget så svårt att de lyftes upp på partiledarnivå. Den stora konflikten handlade, enligt Expressens källor, om hur mycket skatterna skulle sänkas och för vem.

Liberalerna och Centerpartiet har krävt skattesänkningar på 30 miljarder kronor. Stefan Löfven har flera gånger sagt att han vill prioritera att satsa på välfärden före sänkta skatter.

”I en kris är det ju inte fel”

I tisdags rapporterade Dagens industri att partierna var överens och att budgeten innehåller omfattande skattesänkningar. Och nu säger Stefan Löfven att det ändå kan vara läge att sänka skatterna.

– Jag har alltid sagt att jag har en pragmatisk inställning till skatter. I en kris som vi är i nu där restauranger, caféer och butiker har det väldigt tufft, så är det ju inte fel om vi kan se till att vanligt folk får lite mer pengar i plånboken och kan vara med och konsumera. Människor vill vara med och ta Sverige ur krisen och då ska man kunna ha den möjligheten också.

Det kommer att bli skattesänkningar?

– Vi ska se när budgeten presenteras vad proportionerna är. Det kommer att bli ett kraftfullt paket, ett historiskt paket och där kommer det synas resurser till det vi vill ha i välfärden, men också möjligheten för många att kunna konsumera. Vanligt folk ska kunna konsumera för att alla ska vara med och jobba oss ur krisen, säger Stefan Löfven.

Löfven i sommartalet: Väljer välfärden

I sitt sommartal nyligen sa Stefan Löfven att han inte tror på skattesänkningar för redan välbeställda som en stimulansåtgärd och att han i varje förhandling i stället väljer välfärden.

Har du ändrat dig?

– Låt oss se när vi kommer till budgeten och titta hur den ser ut. Vilka proportionerna är och hur fördelningen ser ut. Vi ska titta på det när vi ska presentera budgeten, säger Stefan Löfven.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod det att Centerpartiet ville sänka skatterna med 10 miljarder.TV:
Jonas Sjöstedt: Skattsänkningarna är 11,5 miljarder i sjön 


Se hela intervjun med Stefan Löfven från ”Fem dagar om framtiden”.
Expressens politiska kommentator summerar onsdagens ”Fem dagar om framtiden”.
Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.