Ungefär hälften av de 3 743 personer som dött efter att infekterats av coronavirus bodde på äldreboende. Statsepidemilog Anders Tegnell har sagt att det höga dödstalet Sverige har, jämfört med våra grannländer, beror på att smittan letat sig in på just äldreboenden.
I en intervju med Sydsvenskan säger nu statsminister Stefan Löfven att ”vi hade velat se ett helt annat resultat” och beklagar alla förlorade liv.
Men han försvarar den svenska strategin.
– Vi stängde inte grundskolor. Vissa sa: Men måste inte vi också stänga? Men den debatten har tystnat. För om man stänger skolor måste föräldrar vara hemma. De kanske jobbar i sjukvården eller i något annat viktigt område. Och ska de inte vara hemma så blir det mor- och farföräldrar. Och dem ska vi inte utsätta för risk, säger han till Sydsvenskan.
– Vi har ju inte sett att spridningen på skolorna varit något stort problem. Ingen har kunnat visa det. Så där menar jag att vi gjorde rätt.
Utesluter inte skattehöjningar
Regeringen och januaripartier har hittills lagt fram tio krispaket, enligt Sydsvenskan. Och Stefan Löfven använder termer som ”kickstarta ekonomin”.
Sveriges offentliga skuldkvot, som i dag är låg, riskerar att skjuta i höjden, har flera experter varnat för. Lägg därtill att kommuner och regioner var hårt pressade redan före coronakrisen – bland annat genom sparkrav på vård och omsorg.
Därför ”utesluter inte” Stefan Löfven en skattehöjning.
”Svenska modellen har fungerat”
Coronautbrottet har på kort tid har förändrat stora delar av samhället. Statsminister Löfven ser hur pandemin på lång sikt kan påverka landet.
– En positiv sak är att allt fler ser betydelsen av att vi har ett starkt samhälle. Att vi hjälps åt. Väldigt många har tagit rekommendationerna från myndigheterna på stort allvar. Den delen av den svenska modellen har fungerat, säger han till Sydsvenskan.