Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven står fast:
SD nyfascistiskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson

SD påstår sig vilja rensa partiet på fascism och rasism.

Men Stefan Löfven backar inte om att Sverigedemokraterna är ett ”nyfascistiskt parti”.

– Jag står för vad jag sa. Det här bevisar bara att de rimligen har problem som de själva nu vill rensa ut. Så det är någonting som inte är rätt som de själva tycker, säger statsministern om den pågående konflikten.

Sverigedemokraterna har i samband med en pågående intern strid med ungdomsförbundet SDU gjort allt för att kommunicera att man vill göra sig av med rasism, fascism och antidemokratiska yttringar hos medlemmarna. Just nu har partiets medlemsutskott öppnat en internutredning mot ett tjugotal personer. De riskerar nu att uteslutas efter bland annat anklagelser om samröre med högerextrema Nordisk Ungdom.

I december kallade statsminister Stefan Löfven Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti på DN Debatt.

"Jag kommer aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner", skrev han då.

Finansministern håller med

Och kort före använde finansminister Magdalena Andersson samma beskrivning om partiet i en intervju med TT.

- Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, sade hon då.

Statsministern Stefan Löfven har inte ändrat sig om partiet, säger han när Expressen träffar honom på fredagen.

– Jag står för vad jag sa. Det här bevisar bara att de rimligen har problem som de själva nu vill rensa ut. Så det är någonting som inte är rätt som de själva tycker. Men det är deras interna grej, jag tänker inte lägga mig i det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.