Löfven: Står bakom Ukrainas vision om EU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven är besök i Ukrainas huvudstad Kiev. På onsdagsförmiddagen talade han på handelshögskolan inför studenter och representanter från både Ukrainas regering och samhällsliv.
Foto: Lisa Mattisson

KIEV. Statsminister Stefan Löfven talade i dag på Kievs handelshögskola Kyiv School of Economics, som Sverige stöttat ekonomiskt sedan 1994.

I dag väntas Sverige presentera flera nya stödpaket till Ukraina, efter statsministerns möte med resident Petro Porosjenko, premiärministern Arseniy Yatseniuk och talmannen Volodymyr Hjorjsman senare i dag.

– Jag vill hedra människor som dog under Yanukovych-regimens våldsamma sammanfall under protesterna på frihetstorget. Det var en korrupt och hänsynslös regim, sa Stefan Lövfen i sitt tal.

Sverige har sedan 1994 stöttat Kievs handelshögskola Kyiv School of Economics med tre till fem miljoner kronor per år, genom Sida.

I dag talade statsminister Stefan Löfven på skolan, framför studenter och representanter för Ukrainas regering och samhällsliv.

– Låt mig försäkra er om att det inte finns någon tvekan om att Ukraina är en del av Europa. Vi delar en framtid, ideal och hopp.

– Låt mig försäkra er om att Sverige står helt bakom Ukrainas vision om en ännu närmare relation till EU.

Sverige har ett sjuårigt åtagande att gå in med 25 miljoner euro i stöd för reformer i Ukraina.

– Ni vet bättre än några andra vilka reformer som bör prioriteras och vårt stöd är baserat på era behov och prioriteringar, sa Löfven i sitt tal.

Statsministern pekade ut tre områden som prioriterade i det svenska stödet: stöd för decentralisering för att minska byråkratin, stöd för att öka energieffektiviteten och en satsning för att öka tillväxten genom jämställdhet.

Senare i dag ska Stefan Löfven bland annat träffa president Petro Porosjenko, premiärministern Arseniy Yatseniuk och talmannen Volodymyr Hjorjsman.

Biståndsavtal ska undertecknas

Under Löfvens besök i Kiev i dag väntas flera ekonomiska biståndsavtal undertecknas, enligt  DN.

På en pressträff på den svenska ambassaden tidigare i morse berättade Stefan Löfven om Sveriges engagemang för Ukraina och utmaningarna som landet står inför.

– Det är uppenbart att det är alldeles uppenbart att det är så många människor som lider fruktansvärt av den konflikten. Det humanitära biståndet är oerhört viktigt i den här konflikten. Det vet vi om, sa Stefan Löfven.

Han talade också om osäkerheten inför vapenvilan.

Det är väldigt viktigt att vapenvilan också implementeras på rätt sätt. Det är därför vi skickar de här fordonen också så att OSSE kan ha bättre fordon att använda när man ska övervaka vapenvilan och ska se till att vapnen ska dras tillbaka, sa Stefan Löfven.

Inom kort väntas IMF och andra långivare ska gå med stora ekonomiska stödpaket för att rädda landet undan statsbankrutt.

– Vi har ett möte med IMF:s styrelse i dag, berättade Aivaras Abromavicius, Ukrainas minister för ekonomisk utveckling, på mötet på handelshögskolan i Kiev.

– Det finns många länder, med koppling till Ryssland, jobbar emot Ukraina i denna fråga. Men vi hoppas på ett positivt besked, säger Aivaras Abromavicius.

– Men hjälp av internationellt stöd hoppas vi kunna stabilisera situationen. Vi träffar flera intressanta investerare från väst, sa Abromavicius.

Ukraina ekonomiskt utsatt

Ukraina har vidtagit alla åtgärder som krävts och ser nu fram emot ett positivt beslut av IMF:s styrelse om det nya lånet på 17,5 miljarder dollar, skriver Ukrainas finansminister Natalie Yaresko i en kommentar till TT.

– Det är självfallet viktigt. Ett perspektiv är det säkerhetsmässiga och försvarsmässiga om Ukrainas gränser. Den andra är den ekonomiska. Ukraina är väldigt utsatt ekonomiskt och inte minst på grund av konflikten så har ekonomin krympt drastiskt. Då har IMF:s paket självklart en stor betydelse, sa Stefan Löfven.

Ukrainas president Petro Porosjenko konstaterade tidigare i veckan att 64 ukrainska soldater har dödats efter det att vapenvilan trädde i kraft den 15 februari.

– Eldupphör eller inte – det beror på hur man ser det, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.