Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven slår tillbaka mot polska uppgifter

Stefan Löfven reagerar på de polska uppgifterna.

Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Foto: Julien Warnand / Epa / TT

Statsminister stefan Löfven.

Foto: Kristofer Sandberg

BRYSSEL. Polen satte sig på tvären upprepade gånger under veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Samtidigt reagerade Stefan Löfven, S, starkt mot polska uppgifter om att Sverige ställt sig bakom Polens krav på att få bort rådets ordförande Donald Tusk.

– Det är en helt felaktig uppgift, säger statsministern till Svenska dagbladet på en pressträff i Bryssel.

Polska premiärministern Beata Szydło upprepade inför veckans EU-toppmöte Polens krav på att få bort rådets, och toppmötets, ordförande polske Donald Tusk. Bakgrunden uppges vara en inrikespolitisk konflikt som går flera år tillbaka.

Men Tusk stöttades av resten av EU-länderna, inklusive Sverige, och sitter kvar.

– Han har gjort ett bra jobb i en svår, utmanande tid, sa Löfven innan mötet.

"Naturligtvis besvärande"

Efter nederlaget satte sig Polen på tvären. Landet ville varken enas i migrationsfrågan eller om de ekonomiska delarna som diskuterats under mötet. Men man ville heller inte uppge exakt vad man motsatte sig.

– Det är naturligtvis besvärande att man inte nådde fram till en gemensam deklaration. Det började lite stormigt i samband med omvalet av ordförande. Men 27 av 28 länder står ändå bakom slutsatserna, så innehållsmässigt är det inget problem, säger Löfven efter mötets slut på fredagen.

Men enligt polska statliga tv-kanalen TVP var det Tyskland som tvingade de andra medlemsländerna att ställa sig bakom Tusk.

tatsminister Stefan Löfven på EU-toppmöte med Europeiska Rådet. Här med statssekreterare Hans Dahlgren, Lars Danielsson (chef svenska EU-representationen i Bryssel) och Paula Carvalho Olofsson, politisk sakkunning hos Löfven. Foto: Kristofer Sandberg

Löfven: "Det är direkt felaktigt"

Svenska Dagbladet skriver att polske talmannen påstått att Sverige inte heller velat att Tusk ska fortsätta – något som fått Stefan Löfven kommenterade med ”helt felaktiga uppgifter”.

– Det är direkt felaktigt. Jag har varit väldigt tydlig med var jag står och inte tvekat en sekund med detta, sa han till Svenska dagbladet.

Under mötet diskuterades ekonomi, migration, försvar och säkerhet, situationen i västra Balkan samt EU:s framtid inför mötet i Rom om ett par veckor.