Löfven skickade stolt brev till skolelever

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven kunde inte besöka skolan, men skickade ett brev till eleverna.
Stefan Löfvens brev.

Stefan Löfven kunde inte komma till Aspuddens skolas temavecka mot rasism.

I stället skickade statsministern ett stolt brev till eleverna.

Aspuddens skola gjorde något särskilt för eleverna på samernas nationaldag. De bjöd in musiker, föreläsare och till och med statsminister Stefan Löfven. Allt för temaveckan mot rasism.

Under veckan har eleverna fördjupat sig i olika kulturer. Årskurs 1 har lärt sig speciellt mycket om den samiska kulturen och har fyllt sina klassrum med riktiga kåtor, akkjor och uppstoppade renar. De hade också ett Skype-samtal med en samisk grundskoleklass i Gällivare som fick berätta om hur de firar sin nationaldag.

– En pojke från Gällivare jojkade och eleverna satt som tända ljus och lyssnade. Det är spännande med ett lärande där de pratar med och lyssnar på varandra. Det blir ett djupare lärande, säger Ulrika Forsström, rektor på Aspuddens skola.

Statsministern kom inte

Stefan Löfven skickade dagen till ära ett brev och ett signerat porträtt till skolan där han uttryckte sin stolthet för skolans arbete mot rasism.

"Jag är stolt över ert fina arbete och att ni engagerar er i dessa viktiga frågor. Ni bidrar genom det till ett fredligare samhälle där vi alla har en självklar plats, oavsett hudfärg, religion eller vilken nationalitet vi har."

Varför statsministern inte kunde komma till skolan framgick inte av brevet.

– Statsministern får förfrågningar om att delta i olika evenemang varje dag och kunde tyvärr inte delta, säger Dan Lundqvist Dahlin, statsministerns pressekreterare.

"Viktigt att diskutera svåra frågor"

De 1120 eleverna har haft en rolig temavecka och har all anledning att vara stolta.

– Det är första gången vi firar samernas nationaldag. Vi tror att det väcker intresse hos eleverna när man gör det större. Det är viktigt att få med sig eleverna i de här diskussionerna. Framförallt när Sverigedemokraterna får mer stöd. Att våga öppna upp för att diskutera de här svåra frågorna, säger Ulrika Forsström.

Ramar in brevet

Brevet kommer läsas upp för eleverna från skolans scen. Sedan kommer det att ramas in och hängas upp bredvid porträttet på en speciell plats i skolan.

– Det kommer att hänga i vår ljushall, i skolans hjärta. Det är där vi hänger porträtt på elever som blivit duktiga fotbollsspelare och souvenirer från våra utbytesresor till Polen, säger Ulrika Forsström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.