Löfven: Skattesänkningar bakom arbetslösheten

Publicerad
Uppdaterad
Första externa uppdraget som partiledare.
Då pratade Stefan Löfven om full sysselsättning - och om Håkan Juholts förslag som lanserades under hans korta tid som ledare.
- Vi vill sätta upp tydliga nivåer för de delmål som måste uppnås för att vi ska kunna uppnå full sysselsättning, sade Löfven i ett tal på den nordiska, fackliga samarbetsorganisationen Samaks konferens på Runö folkhögskola.
Stefan Löfven håller fast vid förslagen, som lanserades under Håkan Juholts korta tid som S-ledare, om att ha ett sysselsättnings- och ett investeringsmål i statsbudgeten.
– Vi vill sätta upp tydliga nivåer för de delmål som måste uppnås för att vi ska kunna uppnå full sysselsättning, sade Löfven i ett tal på den nordiska, fackliga samarbetsorganisationen Samaks konferens på Runö folkhögskola.
– Arbetslösheten spås fortsätta öka i Sverige, trots en redan hög nivå, säger Löfven.

Tydliga nivåer

Socialdemokraterna vill därför ha tydliga nivåer för delmål som måste nås för att nå full sysselsättning.
En trygg ekonomi kräver också annat än en bra balansräkning, enligt Löfven.
– Vi behöver en mycket, mycket mera aktiv näringspolitik, sade Löfven och tillade att Socialdemokraterna, till skillnad från regeringen enligt honom, inte ser företagare som ett särintresse.
Den höga arbetslöshet som råder, och som regeringen spår ska öka, är enligt Löfven ett resultat av bland annat missriktade skattesänkningar.

Stresstest

Socialdemokraterna och facket i de nordiska länderna ska nu låta oberoende forskare se över den nordiska modellen via sin samarbetsorganisation Samak.
– Vi har bestämt oss för att göra en grundlig genomlysning, av både styrkor och svagheter. Vi vill göra en stresstest, sade S-ledaren Stefan Löfven, när han presenterade projektet vid Samaks möte.
Modellen är "som humlan som egentligen inte kan flyga". Den håller men behöver reformeras och moderniseras, sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag