Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Segregationen förklarar gängvåldet

Nu svarar statsministern på kritiken i en intervju med DN.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Den organiserade brottsligheten beror på segregation, menar Stefan Löfven i en intervju i SVT:s Agenda.  

Statsministern upprepar att man måste minska klyftorna för att motverka gängvåldet. 

– Skolan ska finnas där och ge ett tidigt stöd så alla går grundskolan och gymnasiet och kan komma ut i yrkeslivet i stället för att välja brottets bana, säger han till SVT. 

De senaste fem åren har 176 personer skjutits till döds i Sverige. 

Regeringen har fått kraftig kritik från oppositionen för att inte agera tillräckligt mot den organiserade brottsligheten. I söndagens Agenda i SVT får Stefan Löfven (S) svara på frågor om hur kriminaliteten ska stävjas. 

– Den organiserade brottsligheten beror på segregation, att det har tillåtits fortgå allt för länge. Det viktigaste vi gör här är att minska skillnaderna i vårt samhälle, säger statsministern till SVT. 

Stefan Löfven upprepar att utvecklingen mot ett allt dödligare håll har skett under lång tid, också under de borgerliga regeringarna.  

Han återkommer till att segregationen beror på för låg sysselsättning i de områden som brottligheten utspelar sig. Han säger också att brottslighet utvecklas under sådana förhållanden, oavsett var människorna som bor och lever under de förutsättningarna kommer ifrån. 

Statsministern pekar på skolan som en viktig åtgärd. 

 – Skolan ska finnas där och ge ett tidigt stöd så alla går grundskolan och gymnasiet och kan komma ut i yrkeslivet i stället för att välja brottets bana, säger han till SVT. 

– Unga ska se sina föräldrar gå till jobbet, inte vara lediga och tro att det är det som är det normala. Det normala är att gå till jobbet, säger Löfven.

Dambergs löfte 

I en intervju med Svenska Dagbladet lovar inrikesminister Mikael Damberg (S) att gängvåldet kommer att ha minskat innan mandatperioden är slut. 

– Den här gängstrukturen har bitit sig fast under lång tid. Segregationen har gjort att vissa bostadsområden har försummats av myndigheter och det offentliga, men också av polisen. Det har skapats parallella strukturer som nu måste brytas ner och pressas tillbaka, säger han till SvD.  

Se klippet med Stefan Löfven i SVT:s ”Agenda”

Statsminister Stefan Löfven (S) gästade SVT:s ”Agenda” för att prata om dödsskjutningarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.