Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i Madrid. Foto: Niklas Svensson
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i Madrid. Foto: Niklas Svensson

Löfven sätter inte ned foten om Saudiarabien

Publicerad

MADRID. Tre S-riksdagsledamöter kallar i dag Saudiarabien för en skurkstat.

Men det är ett ord som statsminister Stefan Löfven inte vill använda.

- Det får stå för den som uttrycker det, säger han till Expressen efter ett möte med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Enligt uppgifter till Sveriges radios Ekot kommer Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, att diskutera det kritiserade Saudiavtalet på torsdag och fredag nästa vecka.

Samtidigt kräver i dag tre S-riksdagsledamöter i en debattartikel i Dagens Nyheter att avtalet sägs upp.

"Vapenhandel och beväpnande av skurkstater kan knappast legitimeras genom argumentet att handel är bra", skriver de bland annat.

I Svenska Dagbladet skriver samtidigt Jens Orback och Jytte Guteland att det är fel att exportera vapen till Saudiarabien.

Men statsminister Stefan Löfven har inte satt ned foten.

När Expressen mötte honom på fredagsförmiddagen utanför den spanske premiärministerns kansli i Madrid sa han:

- Det är bra att det är en diskussion, det har jag inga problem med. Men det enda vi vet nu är att det inte blir som förr. Regeringen är skyldig att göra en riktig beredning, och det ska vi göra, säger han till Expressen.

"Behåller vi för oss själva"

Han vill inte kommentera uppgifterna om att Saudiavtalet ska diskuteras på nästa VU-möte.

- Vad vi ska diskutera på VU behåller vi för oss själva, men det är klart att viktiga frågor diskuteras där och det här är en viktig fråga.

- Vi vet ju vad som händer i Saudiarabien. Där finns en människa som piskas och som sen ska läkarunderkas för att man ska se om man kan fortsätta piska honom. Det är fullständigt oacceptabelt.

Stefan Löfven nämner också behandlingen av kvinnor i Saudiarabien som något som han ser allvarligt på.

På frågan om det är lämpligt att kalla Saudiarabien "en grym regim" och "skurkstat", som Löfvens partikamrater gör i sin debattartikel i dag, svarar statsministern:

- Det får stå för den som uttrycker det. Saudiarabien är en diktatur, så är det. Men det finns andra som använder annan formalia, absolut monarki till exempel.

Varför kan man inte säga upp avtalet?

- Vi ska göra någon typ av förändring, men vet inte vad det blir. Jag vill inte fatta beslut bara så där, det ska vara ordentligt berett först.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag