Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven sätter inte ned foten om Saudiarabien

Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i Madrid.
Foto: Niklas Svensson

MADRID. Tre S-riksdagsledamöter kallar i dag Saudiarabien för en skurkstat.

Men det är ett ord som statsminister Stefan Löfven inte vill använda.

- Det får stå för den som uttrycker det, säger han till Expressen efter ett möte med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.

Enligt uppgifter till Sveriges radios Ekot kommer Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, att diskutera det kritiserade Saudiavtalet på torsdag och fredag nästa vecka.

Samtidigt kräver i dag tre S-riksdagsledamöter i en debattartikel i Dagens Nyheter att avtalet sägs upp.

"Vapenhandel och beväpnande av skurkstater kan knappast legitimeras genom argumentet att handel är bra", skriver de bland annat.

I Svenska Dagbladet skriver samtidigt Jens Orback och Jytte Guteland att det är fel att exportera vapen till Saudiarabien.

Men statsminister Stefan Löfven har inte satt ned foten.

När Expressen mötte honom på fredagsförmiddagen utanför den spanske premiärministerns kansli i Madrid sa han:

- Det är bra att det är en diskussion, det har jag inga problem med. Men det enda vi vet nu är att det inte blir som förr. Regeringen är skyldig att göra en riktig beredning, och det ska vi göra, säger han till Expressen.

"Behåller vi för oss själva"

Han vill inte kommentera uppgifterna om att Saudiavtalet ska diskuteras på nästa VU-möte.

- Vad vi ska diskutera på VU behåller vi för oss själva, men det är klart att viktiga frågor diskuteras där och det här är en viktig fråga.

- Vi vet ju vad som händer i Saudiarabien. Där finns en människa som piskas och som sen ska läkarunderkas för att man ska se om man kan fortsätta piska honom. Det är fullständigt oacceptabelt.

Stefan Löfven nämner också behandlingen av kvinnor i Saudiarabien som något som han ser allvarligt på.

På frågan om det är lämpligt att kalla Saudiarabien "en grym regim" och "skurkstat", som Löfvens partikamrater gör i sin debattartikel i dag, svarar statsministern:

- Det får stå för den som uttrycker det. Saudiarabien är en diktatur, så är det. Men det finns andra som använder annan formalia, absolut monarki till exempel.

Varför kan man inte säga upp avtalet?

- Vi ska göra någon typ av förändring, men vet inte vad det blir. Jag vill inte fatta beslut bara så där, det ska vara ordentligt berett först.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.