Stefan Löfven tog under måndagen emot flera medier för de årliga stora julintervjuerna, på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.
Expressen mötte statsministern under eftermiddagen, och han kommenterade då flera dagsaktuella frågor.
Enligt Löfven får det nyss underskrivna globala klimatavtalet i Paris konsekvenser också för Sveriges del.
– Vi behöver göra mycket mer när det gäller transportsektorn. Där har vi för mycket utsläpp nu. Det är det stora åtagandet, tycker jag, när det gäller det vi själva ska göra. Vi ska se till att få en fossilfri transportsektor så snabbt som möjligt.
Hur snabbt ska vi få det då?
– Miljömålsberedningen håller på och tittar på hur målen ska brytas ner. Men vi ska komma till ett fossilfritt och fossilneutralt samhälle och utifrån det sätta delmål på totalen men också på de olika sektorerna.
Välkomnar klimatavtalet
Stefan Löfven nämner bostadssektorn, transportsektorn och den tillverkande sektorn.
Han välkomnar samtidigt klimatavtalet som skrevs under i helgen av 194 länder.
– Nu fortsätter vi med systematiken, det är det som är det fina med huvudavtalet. Var femte år ska vi se över och höja ribban, och hela tiden jobba med att bli ännu mer klimatvänliga.
När statsministern får frågan vad det skulle betyda för USA och världen om mångmiljardären och företagsledaren Donald Trump blir president, svarar han:
– Ja, det är ju en lite svår fråga att svara på. Det är en del uttalanden som jag tycker är märkliga, när det gäller muslimer exempelvis. Vi får väl se och följa det där. Men en amerikansk president måste också förhålla sig till verkligheten och stå för en viss nivå.
Gör Donald Trump det?
– Jag tycker att det uttalandet som han gjorde angående muslimer är utom all rim och reson. Att ställa det på den bogen som han gjorde, jag tycker inte att det är på den nivå som man kan förvänta sig av en amerikansk presidentkandidat.
Donald Trump hävdade förra veckan att alla muslimer ska nekas inträde i USA tills landets ledare "fått koll på vad som händer". Han har också sagt att internet bör stängas ner för att stoppa radikalisering, och han har kallat den latinamerikanska befolkningen i USA för "våldtäktsmän".
Intagit ny linje
När Expressen mötte Stefan Löfven kommenterade han också uppgifterna i Sveriges radios Ekot i helgen om att regeringen intagit en ny linje när det gäller Västsahara.
Socialdemokraterna har sedan tidigare ett kongressbeslut på att erkänna Västsahara. Ändå står regeringen bakom överklagandet av en dom i EU-domstolen som upphäver EU:s handelsavtal med Marocko gällande jordbruks- och fiskeprodukter från det ockuperade Västsahara.
På frågan om när ett erkännande av Västsahara kommer, svarar Löfven:
– Vi har inte för svensk del ändrat på vår politik när det gäller Västsahara.
Måste ni lyssna på S-kongressen i det fallet?
– Det är självfallet så att S-kongressen har uttalat en uppfattning, och det står det Socialdemokratiska partiet för. Nu sitter vi i regeringsställning och ska hantera det här, och det gör vi. Vi har uttalat att vi inte har ändrat politik. Vi har en översyn när det gäller Västsaharapolitiken och den får jobba klart.
Sveriges ambassadör i Tunisien och Libyen, Fredrik Florén, fick uppdraget att se över Västsaharapolitiken i mars i år. Det är oklart när hans rapport är klar.