Löfven sågar Trump: Utom all rim och reson

Stefan Löfven tog under måndagen emot flera medier för de årliga stora julintervjuerna, på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven kritiserar för första gången den amerikanske presidentkandidaten och mångmiljardären Donald Trump.
Foto: Richard Shiro
Efter det globala klimatavtalet lovar  Stefan Löfven att se till att få en fossilfri transportsektor så snabbt som möjligt.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Efter det globala klimatavtalet lovar i dag Stefan Löfven:

– Vi ska se till att få en fossilfri transportsektor så snabbt som möjligt.

Samtidigt kritiserar statsministern för första gången den amerikanske presidentkandidaten och mångmiljardären Donald Trump.

– Uttalandet han gjorde angående muslimer är utom all rim och reson.

Stefan Löfven tog under måndagen emot flera medier för de årliga stora julintervjuerna, på plan sju i regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm.

Expressen mötte statsministern under eftermiddagen, och han kommenterade då flera dagsaktuella frågor.

Enligt Löfven får det nyss underskrivna globala klimatavtalet i Paris konsekvenser också för Sveriges del.

– Vi behöver göra mycket mer när det gäller transportsektorn. Där har vi för mycket utsläpp nu. Det är det stora åtagandet, tycker jag, när det gäller det vi själva ska göra. Vi ska se till att få en fossilfri transportsektor så snabbt som möjligt.

Hur snabbt ska vi få det då?

– Miljömålsberedningen håller på och tittar på hur målen ska brytas ner. Men vi ska komma till ett fossilfritt och fossilneutralt samhälle och utifrån det sätta delmål på totalen men också på de olika sektorerna.

Välkomnar klimatavtalet

Stefan Löfven nämner bostadssektorn, transportsektorn och den tillverkande sektorn.

Han välkomnar samtidigt klimatavtalet som skrevs under i helgen av 194 länder.

– Nu fortsätter vi med systematiken, det är det som är det fina med huvudavtalet. Var femte år ska vi se över och höja ribban, och hela tiden jobba med att bli ännu mer klimatvänliga.

När statsministern får frågan vad det skulle betyda för USA och världen om mångmiljardären och företagsledaren Donald Trump blir president, svarar han:

– Ja, det är ju en lite svår fråga att svara på. Det är en del uttalanden som jag tycker är märkliga, när det gäller muslimer exempelvis. Vi får väl se och följa det där. Men en amerikansk president måste också förhålla sig till verkligheten och stå för en viss nivå.

Gör Donald Trump det?

– Jag tycker att det uttalandet som han gjorde angående muslimer är utom all rim och reson. Att ställa det på den bogen som han gjorde, jag tycker inte att det är på den nivå som man kan förvänta sig av en amerikansk presidentkandidat.

Donald Trump hävdade förra veckan att alla muslimer ska nekas inträde i USA tills landets ledare "fått koll på vad som händer". Han har också sagt att internet bör stängas ner för att stoppa radikalisering, och han har kallat den latinamerikanska befolkningen i USA för "våldtäktsmän".

Intagit ny linje

När Expressen mötte Stefan Löfven kommenterade han också uppgifterna i Sveriges radios Ekot i helgen om att regeringen intagit en ny linje när det gäller Västsahara.

Socialdemokraterna har sedan tidigare ett kongressbeslut på att erkänna Västsahara. Ändå står regeringen bakom överklagandet av en dom i EU-domstolen som upphäver EU:s handelsavtal med Marocko gällande jordbruks- och fiskeprodukter från det ockuperade Västsahara.

På frågan om när ett erkännande av Västsahara kommer, svarar Löfven:

– Vi har inte för svensk del ändrat på vår politik när det gäller Västsahara.

Måste ni lyssna på S-kongressen i det fallet?

– Det är självfallet så att S-kongressen har uttalat en uppfattning, och det står det Socialdemokratiska partiet för. Nu sitter vi i regeringsställning och ska hantera det här, och det gör vi. Vi har uttalat att vi inte har ändrat politik. Vi har en översyn när det gäller Västsaharapolitiken och den får jobba klart.

Sveriges ambassadör i Tunisien och Libyen, Fredrik Florén, fick uppdraget att se över Västsaharapolitiken i mars i år. Det är oklart när hans rapport är klar.

Stefan Löfven

* Löfven om Donald Trumps uttalanden:

"Utom all rim och reson."

* Löfvens nya klimatlöfte:

"Vi ska se till att få en fossilfri transportsektor så snabbt som möjligt."

* Löfven om S-löftet om Västsahara:

"Nu sitter vi i regeringsställning och ska hantera det här."

Sju Donald Trump-citat

* Om muslimer:

"USA ska stänga gränserna för muslimer, åtminstone tills landets ledare fått koll på vad det är som händer."

* Om Hillary Clinton:

”Hillary är den sämsta utrikesministern i USA:s historia. Det har aldrig funnit en så dålig utrikesminister som Hillary."

* Om terrorgruppen IS:

"Jag skulle göra saker som är så tuffa att jag inte ens vet om de kommer att kunna komma till bordet. Jag skulle bomba skiten ur de där oljefälten."

* Om invandring till USA från Mexiko:

"De tar med sig knark, de tar med sig kriminalitet, de är våldtäktsmän och en del, antar jag, är goda människor.”

* Om USA:s gränser:

"Jag skulle bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns och jag skulle låta Mexiko betala för det.”

* Om Kineser:

"”Jag säger inte att de är dumma. Jag tycker om Kina. Jag sålde just en lägenhet för 15 miljoner dollar. Så skulle jag tycka illa om dem?!"

* Om sin rikedom:

"Här är de goda nyheterna. Jag är väldigt rik. De belopp som de talar om är stora, men det är småpotatis för mig.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.