Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag kommer markera att det var fel uttryckt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag anser att den ansats som Donald Tusk har är fel", säger statsminister Stefan Löfven.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG
När det gäller migrationspolitiken väntas Stefan Löfven såga värden Donald Tusk.
Foto: YE PINGFAN / XINHUA/AVALON.RED B950

BRYSSEL. EU:s ledare är nu samlade i Bryssel för årets sista toppmöte – där Brexitagendan överskuggar det mesta. 

”Detta kommer att bli en vild kamp mot klockan där vår enighet åter kommer att vara av central betydelse”, skrev Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i sin inbjudan. 

Under middagen sågade Stefan Löfven värden för hans slutsatser om migrationspolitiken:

– Det var fel uttryckt. 

På torsdagseftermiddagen anlände EU-ledarna återigen till Bryssel för ett dygnslångt toppmöte. 

EMU, migration, säkerhet och försvar var då några av frågorna på dagordningen. EU-ledarna följde också upp det ”sociala toppmötet” i Göteborg som Stefan Löfven var värd för förra månaden. EU-kommissionen har nu fått i uppdrag att ta fram förslag på hur ett system för uppföljning ska se ut. 

Årets sista EU-toppmöte inleddes sedvanligt med en diskussion mellan stats- och regeringscheferna och Europaparlamentets talman Antonio Tajani. Därefter gästades mötet av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, och EU-ledarna antog en rad nya slutsatser om säkerhet och försvar.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skickade ut underlaget inför kvällens migrationsdiskussion i Bryssel.
Foto: WIKTOR DABKOWSKI / AVALON.RED B912

Stefan Löfven sågade Donald Tusk

Under middagen på torsdagskvällen diskuterades bland annat migrationspolitiken, sanktionerna mot Ryssland och Donald Trumps beslut att flytta landets Israelambassad från Tel Aviv till Jerusalem. 

När Stefan Löfven anlände till toppmötesbyggnaden kommenterade han attackerna mot judar i Sverige den senaste tiden.

– Vi kommer göra allt för att höja säkerheten och förebygga den här typen av uttryck. Judar är precis som alla andra en tillgång i våra samhällen. Vi kommer icke att ge oss. Judehatet och antisemitismen ska bort från Sverige. 

Stefan Löfven sågade under middagen värden för toppmötet, Donald Tusk, som inför diskussionen skickade ut ett underlag där han konstaterade att försöken att införa obligatoriska flyktingkvoter varit "ineffektiva". 

"Jag anser att det är viktigt att titta på vad som har och vad som inte har fungerat under de gångna två åren, och att dra nödvändiga slutsatser av det", skrev Tusk också i inbjudan. 

– Jag menar att det var fel att ge uttryck för detta, och det är inte något som delas av majoriteten. Vi har ett gemensamt ansvar för flyktingarna, säger Stefan Löfven, som vill att processen mot en obligatorisk omfördelning kommer i gång direkt efter årsskiftet. 

– Nu måste vi bryta dödläget. Vi kan inte diskutera i ett halvår till, säger han. 

Sverige, Tyskland och Nederländerna har länge argumenterat för tvingande kvoter inom EU – men bland andra Ungern och Polen vägrar gå med på detta. 

För Storbritanniens premiärminister Theresa May väntar ett viktigt toppmöte i Bryssel när EU-ledarna ska besluta om nästa Brexit-steg.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN

Brexit dominerar på EU-toppmötet

Det är ändå Brexit som överskuggar det mesta under toppmötet.

Under fredagen beslutar EU-ledarna sannolikt att gå vidare till nästa etapp i förhandlingarna med Storbritannien. 

”Jag anser att vi har ett tillfredsställande resultat i de flesta frågor. Av detta skäl, och på grundval av en rekommendation från vår chefsförhandlare, har jag lagt fram riktlinjer som, om ni instämmer, signalerar att vi är redo att gå vidare till den andra etappen vilket kommer att bredda diskussionen till att omfatta övergången och de framtida förbindelserna”, skriver Donald Tusk i sin inbjudan till regeringscheferna.  

Han konstaterar samtidigt att det nu blir ”en vild kamp mot klockan”, och avslutar:

”Erfarenheten hittills har visat att enighet är en nödvändig förutsättning för en ordnad Brexit.”

– Jag hoppas och tror att det blir grönt ljus, säger Stefan Löfven, om nästa fas i Brexitförhandlingarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.