Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Så ville alliansen ta makten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven hävdar nu att alliansen in i det sista försökte ta över regeringsmakten i Sverige.
Foto: Suvad Mrkonjic

I en intervju med Dagens Nyheter hävdar Stefan Löfven att de borgerliga in i det sista ville ta över regeringsmakten.

Han berättar också om de ultimatum alliansen ställde.

– Jag hade inte tänkt berätta detaljer från det samtalet, men nu gör jag det.

Den 2 december meddelade Sverigedemokraterna att de tänkte fälla regeringens budget. På en gång kallade regeringen allianspartiernas ledare till samtal på regeringskansliet.

– Jag hade inte tänkt berätta detaljer från det samtalet, men nu gör jag det, av det skälet att det inte får bli en konstig historieskrivning. Den kvällen sa de borgerliga att jag hade tre olika alternativ. Ett är att ta deras budget, för den var så bra. Alternativ två var att avgå. Tre att utlysa extraval. Och då känner jag ju att ett av alternativen är realistiskt. Och det säger inte jag vid den tidpunkten. Men diskussionen om att lägga ned röster var aldrig uppe, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Uttalandet kommer efter att han konfronterats med uppgiften att de borgerliga partierna hävdar att decemberöverenskommelsen kunder träffats redan den 2 december.

"Faller på sin egen orimlighet"

Stefan Löfven säger till Dagens Nyheter att en sådan överenskommelse var omöjlig att nå efter Sverigedemokraternas besked och säger att "det faller på sin egen orimlighet".

– Om de hade varit beredda på en sådan uppgörelse som vi har nu, då hade de lagt ned rösterna den 3 december.

Statsministern säger att han och regeringen i själva verket ställdes inför tre alternativ av allianspartierna: att acceptera alliansens budget, att avgå eller att utlysa extra val.

Löfven menar att allianspartierna in i det sista förberedde sig på att ta över regeringsmakten.

– Jag tror att de borgerliga hade sett fram emot en talmansrunda där de skulle ha fått frågan om de ville bilda regering. Deras uttalanden efter budgetomröstningen var en signal om att de vid det tillfället var beredda på att ta över, säger Stefan Löfven i intervjun med Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.