Löfven rusar i mätning: ”Nationell samling”

Löfven rusar i mätning: ”Nationell samling”.
Statsminister Stefan Löfven (S) ökar kraftigt i förtroendemätningen från Expressen/Sifo.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är det delvis avpolitiserade budskapet som gör att han stärker sitt förtroende”, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Stefan Löfven.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Det har varit en unikt låg konfliktnivå bland partiledarna under coronakrisen.

Även väljarna sluter upp bakom statsministern – Stefan Löfvens förtroendesiffror ökar med 21 procentenheter i Expressen/Sifo.

Nu har 47 procent av väljarna förtroende för honom.

– Nu är det nationell samling, det gäller att bekämpa viruset, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Coronakrisen har skakat om den svenska politiken. När Expressen/Sifo mätte förtroendet för partiledarna i början av mars, bara några dagar innan den samhällsomvälvande smittan började spridas i Sverige, hade 26 procent av väljarna förtroende för statsministern.

Då var det fler väljare som hade förtroende för Jonas Sjöstedt, Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson än för Löfven.

Nu har allt ändrats. Förtroendet för Stefan Löfven ökar till 44 procent och han är i topp av partiledarna. Han har också ett positivt balansmått, det är alltså fler väljare som har förtroende för Stefan Löfven än som inte har det.

Sjörén: ”Förväntat”

– Det är en väldigt stark uppgång. Det är förväntat att det ska stiga. Vi ser samma sak för regeringar i andra länder och ser också i andra mätningar att stödet för regeringen och för myndigheterna har ökat, säger Toivo Sjörén.

En anledning till att förtroendet ökar kan vara den låga konfliktnivån i politiken, som gör att statsministern når ut till fler väljare än vanligt.

Stefan Löfven har haft 11 pressträffar under mars månad.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Löfven har hållit tal, men de har inte varit politiska. Det har handlat om hur vi hanterar coronan. Det är det delvis avpolitiserade budskapet som gör att han stärker sitt förtroende. Nu är det nationell samling, det gäller att bekämpa viruset, säger Toivo Sjörén.

Starkast bland kvinnor och äldre

Förtroendet för Stefan Löfven är starkast bland kvinnor och äldre. Det ökar bland både män och kvinnor, men störst är ökningen bland kvinnor.

– En hel del av männen röstar på Sverigedemokraterna och de har generellt lågt förtroende för Löfven så det kan vara en förklaring. Kvinnor har i allmänhet större förtroende än män på alla områden.

Men även om själva ökningen för Stefan Löfven är hög, så tycker Toivo Sjörén inte att siffran i sig är så anmärkningsvärd.

– Han låg på den nivån hösten 2017. Det är inte en exceptionell siffra för en partiledare, säger Toivo Sjörén.

Nedgång för Jimmie Åkesson

Den enda partiledare som har en statistiskt säkerställd nedgång i förtroendemätningen är Jimmie Åkesson (SD). Han tappar fyra procentenheter till 26 procent.

Jimmie Åkesson (SD) efter partiledarmöte om coronakrisen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En förklaring, tror Toivo Sjörén, är att Sverigedemokraternas frågor inte har varit på agendan på samma sätt som tidigare.

– Flyktingskrisen rapporteras det inte om. Brottsligheten hör man mindre om. På marginalen kanske det också är så att man sluter upp bakom de traditionella regeringspartiernas ledare i ett sånt här läge.

Liten belöning för Bolund

Miljöpartiets språkrör ligger långt under Stefan Löfvens förtroendesiffror även om de också sitter i regeringen. Per Bolund har en liten uppgång, från sju procent till elva procent.

– Han har trätt fram lite grann under krisen och då ser vi en statistisk förändring, men det är fortfarande på en väldigt låg nivå. Båda språkrören har svårt att vinna väljarnas förtroende, säger Toivo Sjörén.

Mer överraskande är att Centerpartiets ledare Annie Lööf ökar sitt förtroende i Expressen/Sifos mätning. Hon är föräldraledig sedan slutet av förra året.

– Det kan ha att göra med en generell ökning bland partiledarna. Stödet för politiken ökar, säger Toivo Sjörén.

Stefan Löfven ökade med hela 21 procentenheter.
Foto: Sifo/Expressen

Uppgång för nästan alla partiledare

Stefan Löfven (S) 47 (+21)*

Jonas Sjöstedt (V) 40 (0)

Ebba Busch (KD) 37 (-3)

Ulf Kristersson (M) 32 (+3)

Annie Lööf (C) 28 (+5)*

Jimmie Åkesson (SD) 26 (-4)*

Nyamko Sabuni (L) 11 (+1)

Isabella Lövin (MP) 12 (+2)

Per Bolund (MP) 11 (+4)*

Andel i procent som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. 


Mätningen gjordes 20 mars-1 april, med 1 129 webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel bland allmänheten mellan 18-79 år.


*Statistisk säkerställd förändring jämfört med förra månaden

Partiledarnas balansvärde

Stefan Löfven: +16

Jonas Sjöstedt: +11

Ulf Kristersson: -6

Ebba Busch: -7

Annie Lööf: -15

Nyamko Sabuni: -30

Per Bolund: -27

Jimmie Åkesson: -32

Isabella Lövin: -40


Andel som har förtroende i förhållande till andel som inte har förtroende.

Löfven starkast bland kvinnor och äldre

Kvinnor: 57

Män: 39

18-29 år: 43

30-49 år: 44

50-64 år: 47

65-79 år: 58


Starkast stöd har Löfven bland de egna väljarna (89), följt av MP:s väljare (76), V:s väljare (64), C:s väljare (62) och L:s väljare (49). 

Lägst förtroende för Löfven har SD:s väljare (10). Av SD:s väljare har 75 procent mycket litet eller ganska litet förtroende för Löfven.(Andel i procent som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende.)


LYSSNA: Nytt avsnitt av podden Verkställande utskottet: ”Allt gynnar SD – utom corona” 

Expressens politikredaktion – från vänster Torbjörn Nilsson, Viktor Barth-Kron, Karolina Skoglund, Maggie Strömberg och Tomas Nordenskiöld – gör podden Verkställande utskottet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Socialminister om de nya riktlinjerna

Under onsdagen så höll Lena Hallengren (S) en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Där de presenterade nya riktlinjer.

...och Lena Hallengren även om hamstringen av läkemedel

Det är skillnad på att hamstra toapapper och att hamstra läkemedel. Det säger socialminister Lena Hallengren i en intervju efter en presskonferens i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.