Löfven ringde Lööf – före avgångsbeskedet

Expressens politiska expert Jenny Madestam om kvinnliga kandidater som kan efterträda Löfven.
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Statsmininister Stefan Löfven, S, meddelade sin avgång under sommartalet förra söndagen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

C-ledaren Annie Lööf fick reda på Stefan Löfvens avgång samma dag som hans besked till svenska folket.

Hon säger att hon önskade att han skulle fortsätta – och skyller mycket av den senaste tidens turbulens på Vänsterpartiet.

– De fällde sin egen statsministerkandidat, vilket jag tror har väldigt mycket lett till att han avgår nu i höst, säger hon till SvD.

Det är en vecka sedan statsminister Stefan Löfven meddelade sin avgång till mångas stora förvåning. Även Annie Lööfs, som säger att han ringde henne med beskedet samma förmiddag.

– Stefan Löfven har personligen betytt väldigt mycket för att vi under de senaste åren har haft ett bra samarbete. Eftersom han har varit lyhörd och beredd att genomföra mycket av Centerpartiets politik har vi kunnat ha ett respektfullt budgetsamarbete. Så det är klart att jag gärna hade velat att han skulle fortsätta, säger hon till SvD.

Kritiken mot Dadgostar

Hon tror att misstroendeomröstningen mot Löfven i juni har en stor del i varför han avgick.

När hon och Löfven höll en presskonferens med sitt förslag om lösning på bråket om marknadshyrorna, kallade V-ledaren Dadgostar det för ”oseriöst och politisk teater” medan pressträffen fortfarande pågick.

– Då insåg jag att det inte går att blidka dem – de vill ställa till med regeringskaos.

Nu, när en ny statsministeromröstning väntar, säger hon att deras stöd bygger på att de får genomslag för sin politik och att överenskommelser fullföljs.

Om en kvinnlig statsminister

Finansminister Magdalena Andersson har pekats ut som storfavorit till att ta över efter Stefan Löfven. Men Annie Lööf vill inte uttala sig om möjliga statsministerkandidater. Om att Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister säger hon generellt att S och M inte ansträngt sig nog för att vårda tidigare kvinnliga partiledare. 

Lööf har som krav på regeringen att budgeten inte är förhandlad med V. Anledningen att man inte ställt samma krav på M om SD är enligt C-ledaren att både M och KD ”varit oerhört tydliga med att de vill se ett organiserat samarbete med SD och inte stänger dörren för ett regelrätt budgetsamarbete”.

Se också:

Finansministern pekas ut som potentiell efterträdare till Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.