Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Rikas drogvanor göder gängkriminaliteten”

Stefan Löfven (S) om drogvanorna i välbärgade områden.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Drogvanorna hos dem som bor i välbärgade områden.

Det är orsaken till en del av gängkriminaliteten, menar Stefan Löfven i en intervju i DN.

 – Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, säger statsministern.

En storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige – det vill regeringen göra, enligt DN.

Två statsråd, socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), får i uppgift att ta fram ett åtgärdspaket mot narkotika.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där. Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, säger Stefan Löfven till DN.

Statsministern: ”Handlar om enorma pengar”

Statsministern menar vidare att narkotika är både tragiska livsöden men har också kopplingar till droghandel och gängkriminalitet. 

– Det handlar om enorma pengar och det är därför som vi ser en ökning av skjutningar. Det är kopplat till narkotikahandeln.

Stefan Löfven menar också att polisen måste ges bättre resurser på grund av att handeln med droger förändras i och med de digitala kommunikationskanalerna.

– Vi får aldrig ge upp. Vi får aldrig säga att nu får det vara som det är. Då har vi inte ett starkt samhälle utan vi måste på det igen och igen, menar Löfven i intervjun med DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.