Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Respekterad här hemma och i omvärlden”

Se Wallströms meddelande.
Även Isabella Lövin hyllar utrikesministern. Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Europaparlamentarikern Heléne Fritzon (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven hyllar Margot Wallström som nu meddelat att hon avgår som utrikesminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fem år som utrikesminister meddelade Margot Wallström på fredagen att hon avgår. 

Stefan Löfven hyllar sin partikollega – och skriver på Instagram: 

”Hennes fredsarbete, tro på diplomatins kraft och strävan efter jämställdhet har märkts över hela världen”. 

Samtidigt riktar KD:s Lars Adaktusson hård kritik mot Wallström. 

Vid 16-tiden på fredagen meddelade Margot Wallström i en intervju med DN att hon lämnar posten som utrikesministern i närtid. 

Stefan Löfven väntas på tisdag presentera ersättaren – och det finns flera tänkbara kandidater. 

Efter Margot Wallströms besked har reaktionerna från politiker varit många. Statsministern Stefan Löfven hyllar henne för Sveriges starka diplomatiska relationer runtom i världen. 

”Med Margot Wallström har Sverige haft en skicklig, modig och kompetent utrikesminister. En förklaring till att hon är så respekterad här hemma och i omvärlden är att hon alltid står upp för vad hon tror på. Det har gett resultat. Hennes fredsarbete, tro på diplomatins kraft och strävan efter jämställdhet har märkts över hela världen. Det är imponerande”, skriver statsministern på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/B2EuS2oICu8/

Politikernas reaktioner efter Margot Wallströms avgång

Centerledaren Annie Lööf på Twitter: 

”Wallström har en imponerande uthållighet som politisk ledare nationellt och globalt under 40 år. Vi har tyckt olika ibland,men jag hyser stor respekt för hennes engagemang för jämställdhet, fred-o konfliktlösning och miljö. Tack Margot Wallström för alla år i demokratins tjänst!”

Vänsterpartiets ledare, Jonas Sjöstedt, beskriver Margot Wallström som ”en av de mer progressiva ministrarna”. 

”Inte minst vad gäller erkännandet av Palestina, i arbetet för kvinnors rättigheter och i debatten om att Sverige skulle underteckna FNs konvention mot kärnvapen. Tack!”

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) riktar hård kritik mot Wallström som han menar lämnar efter sig ”de sämsta relationerna” mellan Sverige och Israel. 

”Har respekt för Margot Wallström och hennes engagemang för MR. Samtidigt har hon varit den enda av EU-ländernas 28 utrikesministrar som inte är välkommen i MÖs enda demokrati - lämnar efter sig de sämsta relationerna hittills mellan Sverige och Israel. Ett stort misslyckande”, skriver Adaktusson på Twitter.

Klimatministern Isabella Lövin (MP) hyllar hennes feministiska utrikespolitik. 

”Har alltid uppskattat Margots starka fokus på jämställdhet och hållbarhet. Hon har satt ett stort avtryck inte minst genom begreppet feministisk utrikespolitik som flera länder tagit till sig. Kommer sakna henne som kollega, men önskar all lycka framåt”, skriver hon på Twitter. 

Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon säger att hon har förståelse och respekt för Margot Wallströms beslut. 

– Hon kommer dock alltid att vara en förebild inom politiken, inte minst för hennes insatser på såväl internationell som EU-nivå, säger hon i ett pressmeddelande. 

Per Bolund: ”Kommer sakna ditt mod”

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör och finansmarknadsminister, menar att Margot Wallströms avgång innebär att tomrum i den internationella politiken. 

”Vi kommer sakna ditt mod, din kunskap och ditt enträgna arbete för jämställdhet och mänskliga rättigheter”, skriver han på Twitter.  

Justitieministern Morgan Johansson skriver: 

”Med dig så har Sverige kommit tillbaka på den globala scenen, och du är mycket respekterad i omvärlden. Det visade sig inte minst under åren i FN:s säkerhetsråd.”

Socialministern Lena Hallengren (S) skriver att Margot Wallström är en stor förebild för henne. 

Din kraftfulla röst för fred och jämlikhet har betytt så mycket för så många. Vi kommer att sakna dig som kollega”. 

https://twitter.com/TomasEneroth/status/1169995664224411648https://twitter.com/jsjostedt/status/1169969208857374721https://twitter.com/IsabellaLovin/status/1169990108122009600https://twitter.com/bolund/status/1169988856646688768https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1169979440014745600https://twitter.com/lenahallengren/status/1169992040932892672https://twitter.com/Ladaktusson/status/1169996927099899904https://twitter.com/annieloof/status/1169966020938870785https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1170004450175594496
Statsvetaren kommenterar nyheten om utrikesministerns avgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.