Att siffrorna i den stora Pisa-rapporten från OECD skulle vara dåliga var förväntat, men att de skulle vara så låga hade få kunnat förutse. Sverige fick sämre resultatet än OECD-snittet på alla tre mätområden: matematik, naturvetenskap och läsförståelse - och är det land som har det mest sjunkande resultatet av alla 34 deltagande länder.
Skyller på S-politiken
Jan Björklund kallade i går till presskonferens, där han skyllde resultaten på den S-ledda skolpolitiken.
- Det här är inte en utvärdering av den nya utbildningspolitiken, det är snarare spiken i kistan för den gamla.
Hans poäng var att de 15-åringar som deltog i Pisa-undersökningen i huvudsak gått i skolan när de gamla läroplanerna och det gamla betygssystemet fortfarande var i bruk.
Ändå menar han att "ansvaret är delat". Men hans största invändning mot alliansregeringens politik är att man inte förstatligat skolan, något som FP drivit länge.
- Kommunaliseringen har varit ett misslyckande.
"Björklunds slutbetyg"
Stefan Löfven kallade också till presskonferens i går, där han försökte få de dåliga siffrorna att fastna på Fredrik Reinfeldt.
- Jag vill fråga Fredrik Reinfeldt om han är nöjd med det här. Om han tycker att det är bra resultat. Han måste prioritera. Hans viktigaste prioritering är att slåss för en skattesänkning som kostar tre miljarder kronor och som tillkommer dem som tjänar trots allt rätt hyfsat i samhället, säger S-ledaren.
MP-språkröret Gustav Fridolin köper inte Björklunds resonemang att siffrorna beror på utbildningspolitiken innan alliansen vann valet 2006.
- De här 15-åringarna har nästan bara haft Jan Björklund som utbildningsminister under sin tid i skolan. Han har varit utbildningsminister längre än någon annan i modern tid. Då är det minsta man kan begära att man inte skyller ifrån sig, utan tar ansvar, säger han.
- Det här är Jan Björklunds slutbetyg.
Inrättar en ny myndighet
Jan Björklund meddelade i går att han inrättar en ny myndighet, Skolforskningsinstitutet, som ska ge lärare och förskolelärare "bättre förutsättningar att kunna omsätta relevanta nationella och internationella forskningsresultat i praktiken".
På dagens DN Debatt gör Stefan Löfven och Ibrahim Baylan ett nytt utspel om skolan. Regeringen har utformat skolan utan stöd av forskningen, menar de. Svensk skola har blivit alltmer ojämlik, medan det är de jämlika skolsystemen som är framgångsrika.
"En socialdemokratisk regering kommer att välja skolinvesteringar framför nya skattesänkningar", skriver Löfven och Baylan.