Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: "Regeringen väntar på bättre tider"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

S-ledaren Stefan Löfven angrep i sitt första majtal på Götaplatsen i Göteborg regeringen för att ha misslyckats med att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Han pekade på att 147 000 unga är utan arbete i dag.

- Regeringen väntar på bättre tider. Sverige väntar på en bättre regering, sa Stefan Löfven.

Precis som Expressen avslöjade i tisdagens tidning inledde Stefan Löven sitt tal på Götaplatsen där närmare 15 000 människor hade samlats med att attackera regeringen - som han anser svek industriarbetarna under fordonskrisen.

"Satt passivt"

- Efter sex år med Moderaterna i den här regeringen spricker den allt mer den påklistrade fasaden. Det är många som känner att Sverige är på väg tillbaka och inte framåt, sa Löfven och berättade om hur han som ordförande i IF Metall då besökte Västsverige.

- Den nonchalans som jag mötte då av den moderatledda regeringen, den fick mig att känna att det här får aldrig hända igen. Om de hade agerat som regeringar gjorde i andra länder i stället för att sitta passiva hade inte alla dessa människor behövt gå ut i arbetslöshet, säger Löfven.

"Unga drömmer om jobb"

Han gav även regeringen en tydlig känga om ungdomsarbetslösheten.

- De möts allt för ofta av en stängd dörr. Undersökningar visar att ungdomar mest drömmer om jobb och allra helst tillsvidareanställning. Men arbetslöshet är frihetens direkta motsats. I dag är 147 000 unga människor arbetslösa. Om vi skulle ställa dem på en rad härifrån och söderut skulle den sista stå i Varberg och stampa. Det är ens skrämmande bild som visar att regeringens politik är ett rejält misslyckande, sa Löfven.

Han fortsatte:

- Det är inget fel på ungdomarna, utan det är fel på den förda politiken. Vårt besked är att vi tror på ungdomarna och vi ska göra det möjligt för varje ung kille och tjej att tro på framtiden.

"Vi ses i valet"

Han pikade också statsminister Fredrik Reinfeldt för att han tidigare har sagt att företagen är ett särintresse.

- Jag förstår inte hur de tänker. Vi vill i stället fördjupa dialogen med företagen. De behövs för att vi ska skapa fler jobb, sa Löfven.

Stefan Löfven slog också fast att Sverige måste återgå till målet om full sysselsättning.

- Vi ger oss inte förrän varje arbetsför människa kan uttala orden " Idag går jag till jobbet",

Han skickade även avslutningsvis en hälsning till regeringen:

- Vi räds inte framtiden, vi ser fram emot den. Vi ses i valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.