Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson

Löfven redo möta Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Den nye S-ledaren Stefan Löfven är redo att möta statsminister Fredrik Reinfeldt i en debatt.
- Det skulle jag kunna göra i dag. Det finns så mycket att diskutera som är fel i samhället, säger han.
Knappt en vecka har gått sedan IF Metallbasen blev Socialdemokraternas elfte ordförande. Kontoret i riksdagen är kalt. En Modohalsduk ska dock snart sättas upp på väggen och en Palmebyst ska in i bokhyllan.
Tanken att ta över rodret i det krisdrabbade partiet växte fram under veckan när partiets ledning satt i intensiva diskussioner om Håkan Juholts efterträdare, berättar Löfven för TT i sin första långa partiledarintervju.

Inte skällt på mamma

– Jag kände att om folk i partiet tror på mig så mycket, då vill jag göra det, säger han.
– Det är klart att jag funderade på hur stor lusten är. Jag funderade igenom det med min fru, för det blir ett annat liv. Även om jag jobbar hårt som IF Metalls ordförande, så är det klart att detta blir ännu intensivare och ännu mer offentligt.
En av de första som fick veta om Löfvens nya jobb var mamma Iris. Och hon bekräftade nyheten för lokaltidningen, trots att det skulle vara en hemlighet i ytterligare ett dygn.
– Hon tänker logiskt, mamma, så när tidningarna ringer så är det inte hemligt längre. Men det blev ingen skada skedd, säger Löfven, som "absolut" inte skällt på mamma för det.

Jämlikt och jämställt

Löfven ska de kommande veckorna forma sitt lag och säger att det är självklart att det ska synas att halva Sveriges befolkning är kvinnor. Han tycker också det är viktigt att få in personer med utomnordisk bakgrund.
– Absolut. Det ska synas för det är viktigt för bilden av vårt parti.
Även politiken ska utvecklas. Arbetet med en ny näringspolitik har redan startat. Löfven vill öka statsanslagen till forskning och utveckling och förbättra tillgången på riskkapital för nya företag. Han ser framför sig en modell där staten och näringslivet skjuter till varsin del för att försäkra sig om att affärsidéerna är konkurrenskraftiga. Statens insats ska vara stor i början för att gradvis trappas ner.
Halverad arbetsgivaravgift för unga gillar inte Löfven. De pengarna vill han hellre satsa på utbildning av arbetskraften.

Medelklass och rut

En stor utmaning blir att locka tillbaka medelklassväljare i storstäderna och Löfven utesluter inte att partiets politik kan behöva förändras.
– Vi är ett frihetsparti och är det för alla. Det innebär självklart också storstadsbor, säger han.
Rutavdraget har blivit en symbolfråga i sammanhanget
– Vi måste titta på det för vi vill ju ge människor möjlighet att hantera sina liv.
Löfven har själv använt rot- men inte rut-avdrag.
– Städar gör jag själv.
En annan laddad fråga för S är privata alternativ i vård och omsorg. Att helt förbjuda vinst i välfärden är inte praktisk möjligt att genomföra, anser Löfven.
– Förbud tror vi inte på, säger han.
– Men det är alldeles otillständigt fel att våra skattepengar går till skatteparadis.
TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag