Löfven: Problemen beror på alliansen

Helena Gissén om de fem toppkandidaterna att ta över som statsminister – och några bubblare.
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt, M.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stefan Löfven avgår i november och lämnar efter sig en het kriminal- och invandringsdebatt.

I sin första stora intervju efter beskedet säger han att en stor del av problemen i samhället beror på alliansen.

– Det är inte enkelt och det beror på att vi också haft en annan politisk riktning i vårt land, säger statsministern till SvD.

Det är en vecka sedan Stefan Löfven meddelade sin avgång i samband med sitt sommartal.

Dagarna därpå har följts av diskussioner om efterträdare och summering av statsministerns politiska karriär – vid sidan om nya rapporter om dödsskjutningar.

I veckan kom också en ny rapport från Brå som visar att det är tre gånger så vanligt att unga med två utlandsfödda föräldrar misstänks för brott.

Stefan Löfven menar att integrationen är viktig just på grund av detta, vid sidan om mer verktyg till polisen. Han hävdar också att många av de problem vi ser i dag beror på tidigare politik från alliansen.

”Då hände något”

– Titta vad som gjordes i Stockholms ytterområden för kanske tio år sedan. Där drog man ner rejält på socialtjänsten. Det var en besparing. Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten. Då hände något. Det är därför vi säger att vi måste ha ett samhälle som är starkt. Man ska se sina föräldrar gå till jobbet. Vi ska satsa rätt på skolan så att inte gängkriminaliteten lockar, säger han till SvD.

Han säger att det inte finns några enkla lösningar – men menar att det beror mycket på att det funnits en ”annan politisk riktning i vårt land.”

– Och det är viktigt att prata om detta. Det är klart, jag är socialdemokrat, jag tror på vår politik naturligtvis.

Irritationen mot Sjöstedt

Det sista året för Löfven vid makten har samarbetet mellan S och V raserats. I juni avsattes Löfven i en misstroendeomröstning där upprinnelsen var att V drog tillbaka sitt stöd för regeringen på grund av frågan om marknadshyror. 

Tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt släppte tidigare i veckan en bok om sin tid i politiken, där han anklagade Löfven för att ha bedrivit högerpolitik.

Löfven säger till SvD att han inte vill kommentera privata samtal som han haft med Sjöstedt och lägger till: 

– Jag tror att Sjöstedt glömmer bort att vi gjort mycket tillsammans också. Vi har lagt om välfärdssatsningarna. Vi har sänkt skatten för pensionärer. Jag kan hålla på länge. Att han nu för fram att vi är höger, nej, det här är mycket bra socialdemokratisk politik. Sen för att få igenom den så, ja, måste vi kompromissa.


Se också:

Jenny Madestam tippar Löfvens efterträdare.
Statsministern talade på S Skånes distriktskongress.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.