Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven pressas om
anhöriginvandring

S-toppar i landet vill att Löfven börjar "prata volymer".
Foto: Anna-Karin Nilsson
Lars Stjernkvist vill diskutera en "ny balans" och bildar en gemensam kommission som kan ta ansvar över situationen.
Foto: Olle Sporrong
"Det kan inte komma fler, tillförseln måste stoppas. Man måste sätta sig vid bordet över blockgränserna och se hur man ska hantera det", säger Göran Dahlström.
Foto: Mikael Sjöberg

S-toppar ute i landet vill se en ny flyktinguppgörelse med striktare anhöriginvandring, visar en rundringning som SvD gjort.

Bland annat talar man om införande av gränskontroller och vill att Löfven börjar "prata volymer".

– Svenska folket börjar bli trötta på dem där uppe, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna.

Det höga antalet nyanlände som söker asyl i Sverige har satt hård press på Migrationsverket - och landets kommuner.

Nu går flera socialdemokratiska kommunalråd från runtom i landet ut och säger att de vill se striktare regler för flyktingmottagandet, visar en rundringning som SvD har gjort.

Profilerade kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) från Norrköping säger att han vill diskutera en "ny balans" där partierna sätter sig ned och bildar en gemensam kommission som är redo att ta ansvar för situationen omedelbart.

Hans partikamrat Kjell Hedvall (S), kommunalråd i Lidköping, menar att det är "självklart" att införa gränskontroller sett till det rådande läget.

– Det är inte bara från Syrien som det kommer folk nu, vem som helst kan ta sig in i landet. För mig är det en självklarhet i ett läge där myndigheterna tappat kontrollen över utvecklingen, säger Kjell Hedvall.

"Dags att prata om volymer"

Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm tycker att det är tid för statsministern, tillika hans egen partiledare, Stefan Löfven att börja prata om volymer i flyktingmottagandet.

– Det kan inte komma fler, tillförseln måste stoppas. Man måste sätta sig vid bordet över blockgränserna och se hur man ska hantera det, enligt regelverket eller utanför det. Det spelar ingen roll. Orkar inte MP och V får man lämna dem därhän, säger Göran Dahlström till SvD.

Andreas Rubin (S), kommunalråd i Malmö, säger att det borde finnas en "möjlighet att pausa så att vi hinner med", medan Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna vill se samtal om nya ändringar i anhöriginvandringen redan i veckan.

– Jag tror att svenska folket börjar tröttna på dem där uppe. Det är absolut nödvändigt att sätta sig och förhandla nu igen, säger Jimmy Jansson till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.