Stefan Löfven pressades i KU – svarade om strategin

Löfven (S) röt ifrån under utfrågningen om Sveriges coronastrategi.
Stefan Löfven (S) frågas ut i KU om Sveriges pandemihantering.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven frågas ut i KU.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Strandman, SD.

Stefan Löfven (S) röt ifrån under utfrågningen om Sveriges coronastrategi i riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Frågan handlade om den omtalade flockimmuniteten.

– Jag vill avvisa bestämt alla spekulationer att immunitet var en del av strategin, säger statsministern.

Statsministern var sist ut att höras i KU:s granskning av pandemihanteringen, som har bedrivits under mars och april.

Sedan tidigare har bland andra socialminister Lena Hallengren (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) frågats ut. Det har då framkommit att Sverige saknade ett formellt regeringsbeslut bakom valet av coronastrategi, vilket statsministern bekräftade.

– Regeringen har inte fattat något särskilt beslut kring den här strategin. Men vi har hela tiden varit tydliga med de mål som vi arbetar utefter, säger Stefan Löfven.

Han tror inte heller att ett sådant beslut hade gjort skillnad.

– Nej, det hade inte gjort någon skillnad i praktiken med ett formellt fattat beslut. Vi har en strategi som är en inriktning för hur regeringen ska arbeta, och en sådan behöver inget regeringsbeslut. Det har varit naturligt, och som flera statsråd förklarat här saknas formella beslut även i andra länder. 

Avvisar fråga om flockimmunitet

Stefan Löfven höjde rösten när han pressades om den omtalade flockimmuniteten. Han nekade till att det skulle ha varit en del av Sveriges strategi, och att det i sin tur kunde ha bidragit till att försena logistiken runt testning och skyddsutrustning.

– Jag vill avvisa bestämt alla spekulationer jag har hört under lång tid att immunitet var en del av strategin, att få en viss del av befolkningen smittad. Självklart inte. Finns det någon som har hört ett sådant uttalande? Däremot insåg vi att det skulle vara oerhört svårt att helt och hållet stoppa smittspridningen, säger Löfven.

– Sedan är det ett epidemiologiskt begrepp att man kan komma till ”folkimmunitet” (sic!), men aldrig någonsin har regeringen suttit och spekulerat i ”hur många ska vi ha smittade”? Aldrig.

Lockdown ingen succé

På en motfråga om varför Sverige i sådant fall arbetat efter att ”platta till kurvan” i stället för att ”pressa ner smittan” svarade Stefan Löfven att det bygger på ett missförstånd. 

– När vi ser att vi får in smittan vill vi trycka ner smittspridningen, då finns det inte till 75 procent, då är det så mycket som möjligt. Allt annat är omöjligt att förhålla sig till, säger han.

– Däremot var det viktigt att inte få den snabba ökningen som vissa länder fick, då bryter man ner sjukvårdens kapacitet. Om vi kommer långt under kurvan är det jättebra. Men vi ser inget mönster mellan total lockdown och succé. Därför är det bra att vänta med slutsatserna. 

”Tjänstefel att inte lyssna på FHM”

Flera frågor handlade även om Folkhälsomyndighetens centrala roll i att utforma åtgärderna under pandemin. 

– Folkhälsomyndigheten har mycket framstående experter med specialistkunskaper, det vore direkt tjänstefel att inte lyssna på dem, säger statsministern.

– Vi styr myndigheten. Det är inte bara ”hands off”. Men det finns en fördel i den svenska förvaltningsmodellen och att myndigheter inte behöver invänta regeringsbeslut.

Vill vänta med slutsatser

Löfven upprepade att strategin har gått ut på att vidta ”rätt åtgärder vid rätt tillfälle”, på en fråga om regeringen har övervägt att byta strategi, när Sverige snart är uppe i 14 000 avlidna med covid-19.

– Vi ska byta åtgärder efter vad som krävs för stunden, säger Stefan Löfven.

– Sedan om man tittar på dödligheten, är det faktiskt så att överdödligheten inte sticker ut på någon anmärkningsvärt sätt, med undantag för Norden. Sverige har drabbats hårt, vi ska inte sticka under stol med det. Men när vi är igenom pandemin är det ett bättre läge att dra de slutsatserna.

Billström: Löfven undvek centrala frågor

Tobias Billström (M), som lyft utfrågningen i konstitutionsutskottet, säger att Stefan Löfven undvek de mest centrala frågorna.

– Till exempel hur Sverige har kunnat arbeta utan att ha en tydligt beslutad strategi och hur man har kunnat styra myndigheterna utan att ha en tydlig plan, säger Billström till TT.

Se också: 

Svenskt vaccin utvecklas – som ska inhaleras

Följ med till Karolinska Institutet och börsnoterade ISR som utvecklar coronavaccin som tas på lite annorlunda sätt.

Region Stockholm: ”Från mitten av maj kan vi vaccinera yngre”

Vaccinsamordnare Magnus Thyberg om vaccination i Region Stockholm.

Direktrapport: Coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.