Löfven slår tillbaka – efter norska angreppet

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sylvi Listhaug. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGFORS. Stefan Löfven, S, pressades om svensk migrations- och integrationspolitik av en norsk ledamot under Nordiska rådets session i Helsingfors. 

– Hur kommenterar du att norska regeringen skräms med Sveriges invandringspolitik?

Statsministern tycker att norrmännen valt fel "stämpel". 

– Jag vill gärna att vi i Norden hjälps åt och diskuterar viktiga politiska frågor. Men jag skulle själv välja att göra det på ett sätt som inte utmålar ett annat land i negativ bemärkelse. 

Det är stor politisk uppslutning i den finska huvudstaden när Nordiska rådet samlas till sin 69:e session i veckan.

Samtidigt möts också stats- och regeringscheferna från Sverige, Norge, Danmark och Finland men också Grönland, Färöarna och Åland samt de nordisk-baltiska statsministrarna. 

Statsminister Stefan Löfven stod i fokus när ledamöterna i rådet gavs möjlighet att ställa frågor till de nordiska ledarna på tisdagen. 

LÄS ÄVEN: Ulf Kristersson vinnare i duellen mot Stefan Löfven

Löfven pressades om svensknorsk relation

En norsk ledamot väckte en känslig konflikt mellan Sverige och Norge: hur norska regeringen beskriver konsekvenserna av Sveriges migrationspolitik.  

Bråket började när den norska migrationsministern Sylvi Listhaug, precis innan det norska valet tidigare i höstas, ville besöka Stockholmsförorten Rinkeby.

Planen var att hon skulle träffa sin svenska ministerkollega, Heléne Fritzon som plötsligt ställde in mötet med förklaringen att hon inte ville vara en del av "den norska valkampanjen". 

Sylvi Listhaug. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Expressen rapporterade sen hur Norge varnat Sverige redan innan egna ministerns besök för resans syfte: att smutskasta svensk migrationspolitik i den egna valkampanjen. 

Den norska ledamoten sa under tisdagens frågestund i Helsingfors till Stefan Löfven att "tunga regeringsrepresentanter" i Norge använder sig av Sverige som ett varnande exempel. 

– Det sägs rätt ut att för att vi inte ska hamna i Sveriges tillstånd, säger ledamoten och frågar Löfven: 

– Hur kommenterar du att norska regeringen skräms med Sveriges invandringspolitik?

Löfven: "Var och en tar ställning" 

S-ledaren höll inte med om norrmännens beskrivning av "det svenska tillståndet". 

– Ett annat sätt att prata om det svenska tillståndet är att prata om den lägsta arbetslösheten på många år, den högsta sysselsättningen på många, många år, urstarka offentliga statsfinanser, stora investeringar, det högsta bostadsbyggandet på många år. 

Sen vände sig Stefan Löfven till de norska kritikerna: 

– Det är klart att vi har utmaningar men samhällen kan beskrivas på olika sätt. Var och en måste ta ställning till och ansvara för hur man uttrycker sig. Jag vill gärna att vi i Norden hjälps åt och diskuterar viktiga politiska frågor. Men jag skulle själv välja att göra det på ett sätt som inte utmålar ett annat land i negativ bemärkelse.

Solberg: "Ökar inte det nordiska samarbetet"

Norges statsminister Erna Solberg konstaterade att de nordiska länderna valt olika invandringspolitik. Men också att det finns skillnader mellan det norska och  svenska samhället. 

– En av de saker som skiljer sig mellan Norge och Sverige är att Sverige har en högre andel koncentration av invandrare i vissa bydelar än vad Norge har. Vi har haft en annan bosättningspolitik och en annan bostadspolitik, säger hon och menar att båda länderna ändå kan lära sig varandra. 

Samtidigt bet hon ifrån mot den norske ledamoten.  

– Att ta in den norska politiska debatten eller den svenska debatten in i den här salen ökar ju inte det nordiska samarbetet.

Löfven: "Om de vill sätta den stämpeln"

Efter frågestunden säger Stefan Löfven att alla har rätt att välja hur man vill uttrycka sig.

– Om de vill sätta den stämpeln på Sverige så finns det många andra stämplar att sätta på Sverige, säger han och upprepar de positiva exemplen. 

Tycker du att Norge har framställt Sverige i dålig dager? 

– Vi partier åker över länders gränser och stöder våra systerpartier. Jag åker till Arbeiderpartiet och talar på deras kongress och de kommer till oss. Det är inget konstigt att olika partier i flera länder har olika frågor. Den politiska diskussionen är bra. Sen är frågan om man ska åka till ett annat land och föra någon typ av kampanj, säger han. 

Säkerhet och extremism på agendan

På dagordningen i helsingfors står förutom nordisk integration också cybersäkerhet, antiradikalisering, hållbarhet, extremism och säkerhet. Onsdagen har ett mer utrikespräglat tema och kommer bland annat beröra Iran och Nordkorea.

Stefan Löfven, S, och hundratals andra politiker samlas nu i Helsingfors för nordiska rådets 69:e session. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

 

I Finland befinner sig också ett tjugotal riksdagsledamöter från Sverige och deras partikollegor från de andra nordiska parlamenten för att diskutera olika frågor. 

Syftet är att sätta press uppåt, antingen på enskilda regeringar eller på alla de nordiska regeringar. Bland annat väntas försvar och säkerhet ta stor plats. 

– Vi har lagt fram två medlemsförslag, om gemensam cyberstrategi och att man ska arbeta mot en gemensam totalförsvarsplanering med mediciner, drivmedel och förnödenheter. Om krisen eller kriget kommer till vårt närområde kommer alla våra länder att drabbas, säger Hans Wallmark, M, försvarspolitisk talesperson som är på plats i Helsingfors.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven besökte Hellenius hörna – berättar om mötet med Trump

Till exempel vill han och flera andra allianspartier se ett utökat samarbete mellan de nordiska ländernas myndigheter. 

– Vi glömmer bort att vi hänger ihop med andra. Vi som bor i Skåne blir påverkade av det som händer i Danmark, Göteborgs hamn betyder väldigt mycket för svenska förnödenheter men också för Finland. 

"Sänk trösklarna på arbetsmarknaden"

Både Liberalernas Lars Tysklind och Centerns Staffan Danielsson nämner gränshinder mellan de nordiska länderna som en viktig fråga. 

– Detta inbegriper att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och ha grundprincip att vi godkänner varandras yrkesutbildningar i Norden, säger Tysklind.

Både Liberalernas Lars Tysklind och Centerns Staffan Danielsson nämner gränshinder mellan de nordiska länderna som en viktig fråga. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danielsson, C, lägger precis som Moderaterna, även om de inte ingår i samma partigrupp i Nordiska rådet, tyngd vid försvars- och säkerhetsfrågor.

– Sverige, Finland och Danmark är medlemmar i EU. Island, Norge och Danmark är medlemmar i Nato. Hur ska detta pussel läggas och vilken strategi har statsministern för att de nordiska länderna ska kunna samarbeta tätt i försvars- och säkerhetsfrågorna, trots att vi ingår i olika samarbete?