Stefan Löfven upprepade gång på gång i valrörelsen att Socialdemokraterna vill ha kvar dagens restriktiva asylpolitik tills EU enats om en gemensam politik. Partiet vill därför permanenta den tillfälliga asyllagen som infördes den 20 juli 2016 och som upphör att gälla i juli nästa år.
Det innebär fortsatt begränsad familjeåterförening och tillfälliga uppehållstillstånd.
Men nu möter han hårt motstånd i de pågående regeringsförhandlingarna, enligt Expressens uppgiftslämnare.
Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har gjort gemensam sak och kräver att Socialdemokraterna ändrar sig, enligt flera källor.
Pressas om familjeåterförening
När Expressen möter Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i riksdagshuset vill han inte svara på några frågor om regeringsförhandlingarna eller partiets krav i migrationspolitiken. ex
Men för bara några dagar sedan, i tisdags, skrev han på twitter att Vänsterpartiet är ”överens med Annie Lööf om att det behövs familjeåterförening för flyktingar”.
https://twitter.com/jsjostedt/status/1069944273179734017Nu vädjar också Röda korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv i en debattartikel i Aftonbladet:
”Låt inte människors rätt att återförenas med sin familj återigen bli ett politiskt offer. De splittrade familjerna förtjänar bättre.”
När Annie Lööf nyligen lämnade över sin kravlista till Stefan Löfven var ”bättre möjligheter till familjeåterförening i migrationspolitiken” en viktig punkt.

Liberalerna: ”Måste ha en humanistisk ådra”
Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm säger i dag till Expressen att det är viktigt att barn kan återförenas med sina föräldrar:
– Det kan vara svårt för oss i Sverige, som har sluppit krig så länge, att förstå vilka enorma tragedier detta handlar om. Vi måste ha en humanistisk ådra.
Redan för ett år sedan deklarerade Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm på twitter att ”MP vill göra förändringar, t.ex. att redan nu återinföra full rätt till familjeåterförening, vilket vi kommer driva i samtal m de borgerliga.”
https://twitter.com/MariaFerm/status/935165035969699840Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell vill inte svara på frågan vad det skulle innebära om S backar från dagens restriktiva asylpolitik.
– Frågan är för tidigt väckt, säger han.
Men mycket talar för att Stefan Löfven kommer att backa, enligt Susanne Nyström, ledarskribent på liberala Eskilstunakuriren.
– Ett skäl är Migrationsöverdomstolens dom i november, som slog fast att Sveriges regler i dag strider mot Europakonventionen eftersom det man vill uppnå inte står i proportion till inskränkningen det här är för individerna, sa hon tidigare i veckan till SVT.
Widar Andersson: "Skulle bli väldigt förvånad"
Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, är inte lika övertygad:
– Jag skulle bli väldigt förvånad om Socialdemokraterna nu övergav sin hållning som man fått kämpa sig igenom de här tre åren, med så mycket kritik från olika håll, och bara släppa den igen.
Så sent som i våras deklarerade Stefan Löfven att partiet, vid sidan av den tillfälliga asyllagen, vill strama upp flyktingpolitiken ytterligare – med syftet att minska antalet asylsökande.
Partiet lovade samtidigt att dra in möjligheterna till försörjningsstöd och skolgång för de som fått avslag.
– Det är kraftfulla åtgärder som vi presenterar för att kunna behålla den viktiga asylrätten, motiverade migrationsminister Helén Fritzon – och Stefan Löfven fyllde i:
– Den nya och mer restriktiva asyllagstiftningen ligger fast. Vår lagstiftning kan inte väsentligt skilja sig från andra länder i EU.
Centerledaren Annie Lööf kommenterade då:
– Det är inget överraskande utan det följer ett mönster som Socialdemokraterna har vandrat under ett antal år där man vill ha en migrationslagstiftning som är så hård att man inte läcker väljare till Sverigedemokraterna.
Stefan Löfven kritiserades hårt internt
Samtidigt kritiserades statsministern hårt internt. Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och S-kvinnorna krävde till exempel större möjligheter till familjeåterförening.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm konstaterade:
”Den migrationspolitik som Socialdemokraterna presenterade i dag är föga förvånande. Vi är två partier med olika syn på migrationspolitikens väg framåt och vi har de senaste fyra åren stött och blött dessa frågor och det är ingen hemlighet att det är vi som stått för humanism vid förhandlingsbordet.”
På måndag ska Stefan Löfven berätta för talmannen Andreas Norlén hur regeringsförhandlingarna har gått. Senare i veckan kan det bli dags för en ny statsministeromröstning.
Expressen har sökt Stefan Löfven och migrationsminister Helén Fritzon.
Den tillfälliga asyllagen
• Infördes den 20 juli 2016 och gäller i tre år.
• Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska som huvudregel enbart beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd – för flyktingar gäller tre år och för alternativt skyddsbehövande 13 månader.
• Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara få återförenas med sin kärnfamilj.
• Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till återförening.
• Försörjningskrav för anhöriginvandring ska gälla fler.
• Tillstånden ska kunna förlängas om skyddsskäl finns kvar.
• De som har hittat jobb att försörja sig på ska kunna få permanent uppehållstillstånd.
• Möjlighet till uppehållstillstånd för ”övrig skyddsbehövande” tas bort.
• Uppehållstillstånd för dem med ”särskilt ömmande omständigheter” får bara ges i undantagsfall.