Statsminister Stefan Löfven är på resa i New York. Foto: Linus Sundahl-Djerf /Tt
Statsminister Stefan Löfven är på resa i New York. Foto: Linus Sundahl-Djerf /Tt

Löfven pressad av SD – vädjar till C och FP

Publicerad

Stefan Löfven, S, ber om hjälp från både FP och C om Sverigedemokraterna väljer att fälla regeringens budget.

Samtidigt forstätter SD att sätta press på Löfven.

– I realiteten är det vi som sitter på nycklarna. Stefan Löfven måste släppa prestigen och prata med oss, säger Henrik Vinge, pressekreterare hos SD.

Sverigedemokraterna hotar att fälla regeringens budget genom att bryta mot praxis och aktivt rösta för alliansens skuggbudget. Stefan Löfven verkar dock inställd på att sitta kvar hur det än går i omröstningen den 3 december.

– Låt mig vara klar om det där. Det behöver inte betyda att jag avgår bara sådär. Men jag kommer inte att administrera någon annans budget. Det finns andra sätt att hantera en sådan situation, sa Löfven under en Reuters-intervju under sitt New York-besök.

Alternativet skulle vara samarbeten över blockgränsen. Löfven påminner om att han "sträckte ut en hand" direkt efter valet. Han listar några frågor där han tror samarbete kan krävas. Dit hör energifrågan och försvarsfrågan som han anser måste få långsiktiga lösningar.

– När det gäller utvecklingen av landsbygden ser jag definitivt Centerpartiet som en samtalspartner. När det gäller utvecklingen av näringslivet och jämställdhet ser jag Folkpartiet som en möjlig samtalspartner. Men även andra kan komma in i de sammanhangen, sa Löfven till Expressen under ett besök på den svenska kafékedjan Fika i New York.

”Märkliga turer från S”

Centerledaren Annie Lööf och Folkpartiledaren Jan Björklund har upprepade gånger avvisat Löfvens samarbetsinviter. Och partierna fortsätter att avfärda Löfvens inviter.

"Vi gör efter valet detsamma som vi lovade före valet. Jag förstår om det förhållningssättet känns förvånande för Stefan Löfven. Vi lägger fram vårt valmanifest som budgetmotion i riksdagen, och hör och häpna; vi röstar på vårt förslag", skriver Jan Björklund i en kommentar till Expressen.

Fredrik Federley, C, EU-parlamentariker, skickar en hälsning till Stefan Löfven på Twitter:

"Blir inte Löfven snart trött på att hålla armen utsträckt?"

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger att det är Stefan Löfvens ansvar att få igenom regeringens budget.

– Jag tycker att det är lite märkliga turer från Socialdemokraterna. De har lagt fram sin budget efter att ha förhandlat med Vänsterpartiet. Det är en politik som står väldigt långt ifrån vad Centerpartiet och alliansen står för. Vi kommer inte att vara ett stödparti för en Socialdemokratisk regering, säger han.

Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen, säger att Centerpartiet kommer att rösta på alliansens budget och ser inget samarbete kring landsbygdspolitiken bland annat på grund av regeringens förslag om höjd lastbilsskatt.

SD: Vi sitter på nycklarna

Man han öppnar för samarbete i andra frågor.

– Bjuder regeringen in till samtal på andra områden kommer vi som fyra allianspartier förhålla oss till det. Energipolitiken har nämnts och den dagen regeringen är överens vad de tycker i den frågan kan det finnas utrymme att föra diskussioner kring det. Det kan också finnas andra områden.

Sverigedemokraterna har ännu inte beslutat hur de kommer att rösta i budgetomröstningen enligt pressekreterare Henrik Vinge. Han ger inte mycket för Löfvens försök att stoppa SD genom att sträcka ut handen åt FP och C.

– I realiteten är det vi som sitter på nycklarna. Stefan Löfven måste släppa prestigen och prata med oss. Regeringen är så svag så han kan inte bara sitta och droppa namn på olika partier som inte vill ha samarbete med honom och tycka att det räcker. Det här är ett sätt för Stefan Löfven att vinna tid, för situationen ser inte så bra ut. Det framstår som att han inte lyckas skapa ett tillräckligt starkt parlamentsunderlag för sin regering, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag