Löfven pekas ut som partiledare

Publicerad
Uppdaterad
Enligt den socialdemokratiska tidningen Västerbottens Folkblad är VU överens om att Socialdemokraternas nya partiledare blir IF Metallbasen Stefan Löfven.
På torsdagsförmiddagen fick Expressen.se uppgifterna bekräftade från LO-håll.
- Han är samlande, men också genomtänkt, erfaren och kompetent, säger källan till Expressen.se.
Det verkställande utskottet i Socialdemokraterna satt i går i möte i tolv timmar. Mötet inleddes klockan 12.00 på Socialdemokraternas riksdagskansli, men strax före 19-tiden tog de en paus, då Carin Jämtin vid en presskonferens på Sveavägen 68 meddelade att partistyrelsen på ­fredag kommer att utse en ny partiledare.
- Vi kommer att föreslå en kort process där partistyrelsen utser nästa partiordförande. Vi föreslår det på fredag den här veckan på partistyrelsemötet. Nu går arbetet vidare med att diskutera namn, sade Jämtin.
Men enligt källor till Västerbottens Folkblad är det redan klart vem som ska ta över partiledarposten efter Håkan Juholt. Stefan Löfven, IF Metalls nuvarande ordförande, kommer att utses till tf partiordförande fram till den ordinarie kongressen nästa år.
På torsdagsförmiddagen fick Expressen.se uppgifterna bekräftade från LO-håll.
- Han är samlande, men också genomtänkt, erfaren och kompetent, säger källan till Expressen.se.
Beslutet ska ha tagits redan i går under förmiddagen. Verkställande utskottet, VU, ska ha varit eniga, dessutom ska alla distriktsordföranden ha gett klartecken till beslutet.
Löfven har varit IF Metalls ordförande sedan 2005. Han var en av de heta kandidaterna att ta över Sahlin men sade då att han inte var intresserad.

Ska väljas på fredag

VU-mötet fortsatte i går kväll på konferensanläggningen Vår Gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm och pågick ända fram till strax innan midnatt.
Källor till Expressen uppgav under mötet att ett av namnen som diskuterades i VU var Stefan Löfven, själv ledamot i VU. Även TV4 rapporterade under dagen att Löfven var ett namn som nämnts.
Han kommer enligt Västerbottens Folkblad att väljas på partistyrelsens möte på fredag och gå in som tillfällig partiledare fram till den ordinarie kongressen i april 2013 - då han kan väljas till en "permanent" ordförande.
Som IF Metalls representant i Socialdemokraternas verkställande utskott har Stefan Löfven stått utanför falangstriderna och därför tidigt nämnts som en kompromisskandidat som bägge falangerna kan acceptera.
När han fick frågan om han vill bli partiledare från journalisterna utanför Sveavägen 68 i söndags sade han nej.
- Det är inte aktuellt, sade Stefan Löfven då.

Var hemlighetsfull

Men i går kväll lät det inte alls lika tvärsäkert. När Expressen träffade Stefan Löfven i Saltsjöbaden efter VU-mötet sent i natt var han hemlighetsfull och ville inte ge ett svar på frågan om han är aktuell för partiledarposten.
Har du varit uppe för diskussion som partiledare?
- Jag kommer inte att kommentera någonting överhuvudtaget, men jag förstår att du frågar. Men vi kommer inte kommentera någonting av det vi diskuterar. Jag hoppas att du respekterar det, sade han till Expressens Johanna Ekström sent i natt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag