Statsminister Stefan Löfven gör en renodlad affärsresa till Kina med en jättedelegation ministrar, myndigheter, organisationer och framför allt företag. Avsikten är att besöket ska ge ordentligt klirr i kassan.
Därför avstår Löfven helst från att tala om förtryck, brott mot mänskliga rättigheter och annat som kan irritera värdarna. Vid förra Kinabesöket för två år sedan ville han inte ens kalla Kina för en diktatur.
Nu kräver Liberalernas riksdagsledamot Birgitta Ohlsson att statsministern ska tala klarspråk den här gången.
"Kina i medieskugga"
– Det är viktigt att vara väldigt tydlig. Att våga kalla diktaturer vid deras rätta namn. Löfven har redan slirat om Iran och Saudiarabien och Kina 2015, säger Birgitta Ohlsson.
– Kina har hamnat i skymundan i en orolig värld. Det massiva förtrycket, dödsstraffet och brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina har hamnat i global medieskugga.

– Sverige gör stor sak av att man har en tydlig värderingsstyrd utrikespolitik. Därför förväntar jag mig att Löfven som svensk statsminister har modet att lyfta de här frågorna, säger hon.
Ville inte säga d-ordet
Expressen har sökt Stefan Löfven, men han och hans delegation befinner sig på väg mot Kina och kan inte nås för en kommentar. Under Kinabesöket i mars 2015 undvek han d-ordet. D som i diktatur.
På en direkt fråga från SVT om huruvida Kina är en diktatur svarade Stefan Löfven:
– Kina är en enpartistat. Jag håller inte på att sätta etiketter på länder utan det är en enpartistat som inte har val.

Birgitta Ohlsson har nu ställt samma fråga i Riksdagen till Löfven: "Anser statsministern att Kina är en diktatur?"
Det är en skriftlig fråga som Löfven ska besvara senast på onsdag, samma dag som han avslutar besöket i Kina.
https://twitter.com/birgittaohlsson/status/878549559890366464
Stefan Löfven förklarade för två år sedan att han tagit upp frågan om mänskliga rättigheter i Kina.
– Vi har varit väldigt tydliga om var vi står i mänskliga rättigheter. Det här är viktiga uppfattningar för oss om exempelvis dödsstraffet, sade Löfven då.
Kidnappad svensk
En känslig fråga i de svensk-kinesiska relationerna just nu är att Kina håller den svenske förläggaren Gui Minhai inlåst på hemlig ort. Det har gått mer än 600 dagar sedan Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter när han var på semester Thailand, skriver frilansjournalisten Jojje Olsson på Expressens kultursida.
Gui Minhai drev ett förlag i Hongkong som ger ut populärlitteratur, bland annat med känsligt material om den högsta kinesiska ledningen.

Det är oklart om Gui Minhai ens lever. Och lika oklart om Stefan Löfven kommer att ta upp fallet när han träffar Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang. Jojje Olsson har frågat UD och får detta svar från Patric Nilsson, kansliråd på UD:
“Statsministerns kommande resa till Kina utgör naturligtvis ett tillfälle att ta upp alla angelägna bilaterala frågor, däribland förstås också konsulära. Vi ser fortsatt allvarligt på svenska medborgaren Gui Minhais situation och har alltsedan han greps arbetat med att hitta en lösning.”
Flera som engagerat sig i fallet anser att tyst diplomati inte räcker längre. Bland dem Gui Minhais dotter Angela Gui.
– Jag hoppas att delegationen nämner min fars juridiskt tveksamma häktning och frågar efter klargöranden, säger hon i Jojje Olssons artikel på Expressens kultursida.
Grönt fokus
Stefan Löfven och den stora näringslivsdelegationen fokuserar under besöket på grön innovation och hållbarhet. I jätteekonomin Kina finns stor efterfrågan på dessa områden eftersom man vill ställa om samhället i en mera hållbar riktning.

Sverige är världsledande på området och har därför stora chanser att göra goda affärer genom att tillhandahålla den kompetens som kineserna efterfrågar. Statsministern ska också tala på konferensen World Economic Forum som äger rum i Dalian.
Bland deltagande företag i delegationen märks ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, BabyBjörn, Fjällräven, H&M, Ikea, SEB, Semper, Stiga Sports och Volvo Cars.
Den svenska delegationen till Kina 26–28 juni
Ministrar och tjänstemän, myndigheter, organisationer och företag.
Ministrar:
Statsminister Stefan Löfven
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg
EU- och handelsminister Ann Linde
Miljöminister Karolina Skog
Myndigheter och organisationer:
Business Sweden
Exportkreditnämnden
Energimyndigheten
IVL
Svenska miljöinstitutet
Karolinska institutet
Kungliga Tekniska Högskolan
Lantmännen
Naturvårdsverket
SEK
Svensk-kinesiska handelskammaren
Svenska Handelskammaren
Trafikverket
Tullverket
Unionen
Vinnova
Företag
ABB
Airnium
Astra Zeneca
Atlas Copco
BabyBjörn
BillerudKorsnäs
Blue Air
Blueflag
C monde
Daniel Wellington
EF
Envac
Ericsson
Exeger
Exeger Operations AB
Fjällräven
H&M
IKEA
IMINT Image Intelligence AB
Johan & Johan
National Electric Vehicle Sweden AB
NEVS
Nordic Innovation
Nordic Innovation House
Orkla Foods
Powercell Sweden AB
Quiz RR
SCA/Vinda
Scania
SEB
SEK
Semper
Sino E-tail
Stena Line
Stiga Sports
Sweco
Swedish Incubators and Science Parks
The Techno Creatives AB
Wallenius Water
Vinda International Holdings Limited
Volvo Cars
Volvo Group
Wycore
Zoundindustries (Urbanears)