Löfven öppnar för lika uttag av föräldradagar

Expressen följer Stefan Löfven på hans resa i USA.
Foto: Axel Öberg

Mammor och pappor ska dela lika på föräldradagarna.

Det kan bli nästa steg i Socialdemokraternas jämställdhetspolitik efter beskedet om lagstiftad kvotering.  

- Vi måste driva den diskussionen, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kom för drygt en vecka sedan med beskedet att han vill lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser.

- Jag märkte i det fackliga jobbet när vi fick mer blandade styrelser, både vad gäller kön men också bakgrund, att får du en annan kompetens i styrelsen, blir det helt enkelt bättre, säger Stefan Löfven på en promenad i Washington.

"Ska vi inte göra något?"

Beskedet om kvotering till bolagsstyrelser kom något oväntat. Stora delar av näringslivet är starkt emot, och som ordförande för If Metall var Löfven motståndare till LO:s krav i avtalsrörelsen om en jämställdhetspott. Nu vill S-ledaren gå längre för att motverka diskrimineringen av kvinnor i arbetslivet och föra diskussionen om lagstiftning är nödvändig även när det gäller föräldraförsäkringen.

- Vi har här en välfärdsreform som är till för att barnen ska få tillgång till båda föräldrarna och föräldrarna ska ha tid till barnen, och så ser vi att den i sig skapar ett ojämställt arbetsliv, inte bara den men den bidrar till det. Då måste vi diskutera om det är okej att det bara pågår. Ska vi inte göra något åt det? säger Stefan Löfven.

"Inte bestämt oss"

Men ännu svävar han på målet.

- I princip borde det här delas lika, och en väg dit är den tredelade varianten. Vi har inte bestämt oss ännu om vi ska gå fram med det konkreta förslaget att lagstifta, för vi förstår också svårigheten med att familjen tycker att det är sitt egna beslut, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.