Statsminister Stefan Löfven var en av många talare på manifestationen "Refugees welcome" som lockade 15 000 personer i regnet på Medborgarplatsen, enligt polisens uppskattning.
Talet innehöll få nyheter men desto fler känslor. Statsministern talade om den sorg han känner inför det som pågår.
Han talade också om ett krav på Europa om att införa ett permanent kvotsystem för flyktingmottagandet, något han kommer att ta upp på ett möte på tisdag med förbundskansler Angela Merkel.
Dessutom var han tydlig med att alla kommuner i Sverige ska ta emot flyktingar.
I intervjuer efteråt gladdes Stefan Löfven åt manifestationen, som arrangerades av samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund i Stockholm, utom SDU.
– Det är fantastiskt. Att det i detta väder står så många människor. Vi värms av varandras solidaritet.
Öppnar för fler kvotflyktingar
Till Expressen efteråt säger Stefan Löfven att han vill att EU ökar antalet kvotflyktingar från dagens 20 000 om året till 100 000. Sverige har de senaste fem åren tagit emot 1 900 kvotflyktingar om året.
Ska Sverige ta emot fler kvotflyktingar?
– Vi vill att EU ska ta emot uppemot 100 000 kvotflyktingar. Vi tycker att det är rimligt. I det ska Sverige självklart göra sin del, ja.
Tidigare i dag har Folkpartiets partiledare Jan Björklund uppmanat Stefan Löfven att fördubbla antalet kvotflyktingar till Sverige, till omkring 4000-5000 årligen.
Han föreslår samtidigt ett möte där alla riksdagspartierna kommer fram till en linje som man sedan kan enas om för att sätta press på Europa.
Ett sådant möte är redan på gång, försäkrar Stefan Löfven.
– Jag har redan pratat med Anna Kinberg Batra om det så vi håller på att arbeta för att få till ett möte, säger han.
Vilka partiledare som ska delta på ett sådant möte är i nuläget oklart.
– Vi får se exakt hur det blir.
"Renare luft"
Genomslaget för bland annat bilden på Alan, 3, död på en strand i Turkiet har varit enormt och många människor har fått upp ögonen för den pågående flyktingkatastrofen. Det har fått många människor, i Europa och i Sverige, att engagera sig på många olika sätt.
– Det är fantastiskt. Det här är det riktiga Sverige. Det här är det Sverige som jag älskar. Sverige ska vara solidaritet. Det är vårt absolut främsta signum. Och vi gör redan mycket. Nu måste vi se till att andra länder i EU måste göra mer, det kan inte bara vara Tyskland, Sverige och några fler länder, säger Stefan Löfven, som har sett en förändrad debatt den senaste veckan.
– Luften har blivit renare på senaste tiden.