Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven öppnade dörren mot V – Lööf stänger den

Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: / STELLA PICTURES
Jonas Sjöstedt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Stefan Löfven öppnar för att förhandla med Vänsterpartiet i hopp om att rädda överenskommelsen med C och L.

Men nu stänger Annie Lööf den dörren: V-förslag får inte föras fram av S inom budgetsamarbetet.

– Självklart inte, säger C-ledaren.

Expressen möter Annie Lööf före Centerpartiets gruppmöte i riksdagen. Kort tidigare har Stefan Löfven (S) mött pressen efter sitt möte med V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

Han meddelade att man haft konstruktiva samtal, att överenskommelsen med C och L står fast och att han inte fått några säkra besked om stöd från Vänsterpartiet.

Redan under måndagens talmansrunda slog statsministern fast att man kan förhandla med Vänsterpartiet om frågor som inte berörs av överenskommelsens 73 punkter eller budgetsamarbetet.

– I frågor som inte täcks av budgeten, budgetsamarbetet eller den politiska överenskommelsen och där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gemensam uppfattning så kan vi samarbeta också framöver.

Annie Lööf: ”Stefan Löfven har varit tydlig”

Expressen frågar Annie Lööf:

Faller överenskommelsen mellan C, L, S och MP om Stefan Löfven ger eftergifter till Jonas Sjöstedt som påverkar budgeten på något sätt?

– Ja alltså, Stefan Löfven har ju varit väldigt tydlig med att den överenskommelse som vi fyra har slutit ligger fast, och att det budgetsamarbete som vi ska ha de kommande åren gäller för de fyra partier som ingår i den, och det utgår jag ifrån att Stefan Löfven håller fast vid det.

Så svaret är ja, på frågan om överenskommelsen faller om han skulle ge eftergifter till Jonas Sjöstedt som påverkar budgeten?

– Ja alltså, Stefan Löfven har varit tydlig med att han inte kommer att röra överenskommelsen utan överenskommelsen ligger fast.

Annie Lööf får sedan ett exempel på att om någon av de budgetpåverkande reformer som V fått igenom i förhandlingar med Socialdemokraterna under förra mandatperioden skulle återkomma - trots att de tagits bort ur M/KD-budgeten som nu gäller. 

Och detta efter krav från Sjöstedt på Löfven.

Om Stefan Löfven går honom till mötes på det, då påverkar han ju budgeten. Betyder det då att överenskommelsen faller?

– Budgetsamarbetet de kommande åren, det kommer ju bygga på de fyra partier som sitter runt förhandlingsbordet. Vad Socialdemokraterna väljer att lägga in för prioriteringar i sina förhandlingar, det får Socialdemokraterna välja.

Så de kan förhandla med Vänsterpartiet på sin sida och ta med deras krav till förhandlingar med er?

– Självklart inte.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln används glasögon till barn som ett exempel i en av frågorna på något som kan vara budgetpåverkande. Men exemplet var illa valt, för just den reformen togs aldrig bort i M/KD-budgeten för 2019. Texten har därför ändrats något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.