Löfven om våldet: ”Det är oacceptabelt”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Det har ingen plats i det samhällsbygge vi har påbörjat”, säger Stefan Löfven om skjutningarna i Kista.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Polisens tekniker anländer till Kista efter skjutningarna.
Foto: Alex Ljungdahl
M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. "Fullständigt oacceptabelt" säger statsministern om den senaste veckans gängmord som fått Stockholmspolisen att begära extraresurser.

Men han vill inte svara på om regeringen tänker möta polisens budgetkrav på närmare fyra miljarder kronor. 

– Vi ska så snabbt det är möjligt ge besked. Polisen kommer att behöva ha mer resurser, det är ingen tvekan, säger Stefan Löfven, S.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att poliserna tveklöst måste bli fler.

Statsministern befinner sig just nu i Bryssel för vårens första toppmöte med sina kolleger i Europeiska rådet om ekonomi, migration och EU:s framtid.

När han under torsdagseftermiddagen anlände till mötet kommenterade statsministern den senaste tidens gängmord i Stockholmsområdet.

– Det är fullständigt oacceptabelt och allvarligt. Det här kväver en del av våra samhällen, förorter och begränsar människors frihet. Det har ingen plats i det samhällsbygge vi har påbörjat. Det här ytterst en fråga om människors frihet och trygghet och därför ska organiserad brottslighet knäckas, säger Löfven.

Stockholmspolisen har nu vänt sig till rikspolischefen Dan Eliasson för att utökade resurser med anledning av brotten.

Löfvens tydliga svar

Löfven har tidigare inte velat ge ett tydligt svar på om han och regeringen tänker tillmötesgå polisens budgetkrav på 3,9 miljarder kronor. På frågan om den senaste tidens händelser förändrar hans bedömning svarar statsministern:

– Myndigheten säger till oss att de behöver mer resurser från och med 2018. Vi får en presentation av myndigheten och de siffrorna måste analyseras. Vi har redan påbörjat en resa där polisen får resurser. Jag har hela tiden sagt att de kommer behöva mer resurser. Men vi måste få analysera, säger han och fortsätter:

– Men vi ska så snabbt som möjlighet se till att polisen har adekvata resurser. Vi måste knäcka den organiserade brottsligheten, inget annat gäller.

Men vad kan regeringen göra här och nu?

– Vi har fått ett underlag från myndigheten och det är väldigt färskt. Låt oss analysera det. Men vi ska så snabbt det är möjligt ge besked. Polisen kommer att behöva ha mer resurser, det är ingen tvekan, säger han och fortsätter:

– VI måste också titta på möjligheten att avlasta en del arbetsuppgifter så att de kan koncentrera sig på det som är kärnuppgifter. Låt oss titta på flera varianter men så snabbt som möjligt ska polisen ha mer och adekvata resurser och knäcka organiserad brottslighet.

Kinberg Batra sätter press

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sätter hård press på regeringen.

– Vi har en stor trygghetskris och akuta problem med polisen där de inte kan göra sitt jobb tillräckligt väl. Det är helt oacceptabelt när kriminaliteten tar över. Det är därför vi har lagt tio gånger så mycket som regeringen på att förstärka polisen.

M-ledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

– Nu måste det fram pengar och prioriteringar, så att vi kan få fler polisen och stoppa avhoppen från yttre tjänst, säger Anna Kinberg Batra som skakades av uppgiften om att de två mördade i Kista skulle ha skjutits i huvudet.

– En fruktansvärd händelse, jag blir lika bestört varje gång det begås ett sådant våldsdåd. Utredningarna av varje enskilt brott måste polisen svara för men jag tror att många reagerar starkt. Sådant ska inte behöva hända i Sverige överhuvudtaget.

Övriga partiledare om dödsskjutningarna

Foto: Christian Örnberg

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare:

– Det är fruktansvärt och oerhört allvarligt det som sker i delar av Sverige. Det behövs göras flera saker, vi skulle vilja se ett aktivt samarbete med andra myndigheter som skattemyndigheten för att komma åt de som är lite högre upp i de här brottsliga gängen som till exempel kontrollerar narkotikahandel. För ofta är det här gängvåldet kopplat till narkotikalangning av olika slag. Sen behövs det också sociala insatser för att bryta nyrekryteringen till kriminella gäng så att man söker upp och erbjuder alternativ till de som är i riskzonen att dras in i den här tunga kriminaliteten.

– Det är uppenbart att det inte har lyckats tillräckligt hittills för annars skulle vi inte vara i den här situationen i dag. Det finns en koppling till både narkotikabrottslighet men också till områden med mycket social utsatthet med låga inkomster, trångboddhet, dålig utbildning och många som misslyckas med skolan. För att lyckas långsiktigt måste man även angripa de problemen. Det har även varit uppenbart länge att vi behöver en del skärpta lagstiftningar, inte minst vad gäller handgranater och grova vapenbrott. Det är brådskande för det ger polisen en del verktyg som de saknar i dag och det är viktigt att de får dem.

Foto: Olle Sporrong

Jakob Forssmed, tillförordnad partiledare för Kristdemokraterna under Ebba Busch Thors föräldraledighet:

– Det är mycket allvarligt. Att det dödliga våldet ökar, efter att vi tidigare sett en minskning, är oroväckande. Likaså utvecklingen av parallellsamhällen där kriminella inför en egen perverterad rättsordning. Vi måste bryta detta nu. Tyvärr kan vi se hur det grova våldet och kriminaliteten trappats upp i vissa miljöer sen en tid tillbaka. Det finns förstås många anledningar till detta. Polis och övrigt rättsväsende har inte funnits på plats i tillräckligt hög grad när våldet började eskalera. Som grogrund för att denna typ av kriminalitet kan växa finns också utanförskap och bristen på vuxennärvaro tidigare i dessa personers liv.

– Vi behöver fler poliser och polisanställda och bättre arbetsvillkor för poliser som möter denna typ av kriminalitet. Det kan inte vänta. Dessa former av brott är också svårutredda bland annat för människor är rädda för att vittna. Möjligheten att vitta anonymt för att på så sätt underlätta brottsutredningarna bör införas.

Foto: Olle Sporrong

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör:

– Det är en fruktansvärd utveckling och visar hur oerhört viktigt det är att vi vågar stå pall och vara hårda både mot kriminaliteten och mot kriminalitetens orsaker. Jag tror att jag kände som alla andra - känslan av att inte en gång till.

– Vi måste se till att polisen har de resurser och verktyg som polisen behöver, både för att det i sig innebär att vi får bort yrkeskriminella från gatan och att vi kan använda mer tvångsmedel för att komma åt vapenhandel och vapeninnehav. Vi har i många år sett en växande segregation i Sverige, ökande klyftor, upplevelser av hopplöshet som breder ut sig. De allra flesta som växer upp i utsatta områden skulle aldrig få för sig att ge sig in i kriminalitet, men det finns yrkeskriminella som gör allt för att snärja in unga killar att förstöra sina liv. Vi ser det tydligt i skolan, men där ser vi också hur viktig motvikt skolan kan vara.

Foto: Sven Lindwall

Jan Björklund, Liberalernas partiledare:…

– Det är sorgligt, bedrövligt och förfärligt. Den grova kriminaliteten har gått för långt och i grunden finns det ett socialt utanförskap i de här bostadsområdena och en misslyckad integrationspolitik.

– Fler poliser och strängare straff behövs och Sverige bör tillåta anonyma vittnen i domstol. Det andra som behövs är en förbättrad integrationspolitik. Ofta finns det arbetslöshet med bidragsberoende i grunden som skapar sociala problem. Vi behöver tillåta enkla jobb med lite lägre ingångslön och fortsätta kampen mot hedersvåldet. I vissa mycket utsatta områden behöver vi riva upp Ebo-lagen (att asylsökande kan välja var de vill bo om de hittar eget boende, reds. anm).

Foto: Patrik C Österberg / IBL

Annie Lööf, Centerns partiledare:

– Den här typen av dåd och kriminalitet sätter hela samhället på prov. Jag förstår att människor känner en stor oro och rädsla. Vi får inte från politiskt håll bli handlingsförlamade utan behöver nu ta ansvar och med kraft agera. Det innebär att vi behöver se en skarpare lagstiftning, öka resurserna till polisen och vi behöver samlat från samhällets sida ta trygghetsfrågorna på större allvar. Lösningen är inte en enskild insats, det som krävs är en gemensam samhällsansträning för trygghet i hela landet.

Expressen söker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.