Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om vaccin- kritiken: ”Inte sega”

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot att Sverige skulle vara långsamma med att börja vaccinera.

– Vi är inte sega, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Statsministern hoppas samtidigt att julen kan bli ”så normal som möjligt”.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Under gårdagen meddelade Storbritannien är de är redo att vaccinera hundratusentals britter redan efter helgen, efter att de godkänt Pfizers vaccinkandidat.

Senare samma dag kontrade Vladimir Putin med att ge order om att massvaccination nästa vecka.

Statsminister Stefan Löfven gästade Nyhetsmorgon i TV4, där han fick frågor om varför Sverige inte är lika snabba.

– Vi är inte sega. Sverige är ju med i en gemensam EU-upphandling så tvärtom. Vi är ett utav 7 eller 8 länder som har en samordnare i den gruppen som förhandlar för hela EU:s räkning, säger Löfven i Nyhetsmorgon.

Om svenska pessimismen: ”Vill ta höjd”

Under veckan har det också kommit kritik mot den svenska ”pessimismen” mot vaccinet, efter att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sagt att ett vaccin inte betyder att pandemin är över.

– Det kommer att bli portionsvis så att säga, alla kommer inte att få direkt, så det är det som gör att myndigheterna gärna vill ta höjd för att det inte är så att det här är över i januari februari utan vi måste vara inriktade på att fortsätta följa råd och rekommendationer ett bra tag, säger statsministern.

De senaste veckorna har smittspridningen varit fortsatt hög. Under onsdagen bekräftades 174 nya dödsfall i Sverige. Det är fortfarande ett allvarligt läge, säger statsministern, även om han tycker sig se att människor förändrat sitt beteende kring att umgås.

– Vi kan inte säga att vi inte kommer att införa hårdare restriktioner, vi är redo att göra det om det krävs.

Stefan Löfven säger vidare att ”givet den situation vi har” så kommer det nog bli en annorlunda jul.

– Jag hoppas verkligen att man kan fira så normalt som möjligt, men jag själv tar höjd för att vi kommer inte att kunna fira såsom vi är vana.

Folkhälsomyndigheten har meddelat att de ska komma med rekommendationer inför julen nästa vecka.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Se mer:

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.