Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om svenska soldaterna i Irak

"Vi ger vårt bidrag i det vi är bäst på", säger Stefan Löfven till Expressens Magda Gad på plats i norra Irak.
Den svenska styrkan befinner sig nära Kirkuk som IS nyligen angrep.
Foto: Niclas Hammarström

NORRA IRAK. Statsminister Stefan Löfven har rest till norra Irak – drygt åtta mil från striderna om Mosul.

Men trots soldaternas vittnesmål från slagfältet, om att mer hjälp behövs, menar Löfven att Sverige gör nog.

– De här soldaterna förtjänar hela landets stolthet och respekt, säger Löfven på plats i Erbil.

Strax över åtta mil från offensiven mot Mosul, där IS sista fäste i Irak ska krossas, ligger staden Erbil.

måndagen anlände statsminister Stefan Löfven i hemlighet hit, till staden i norra Irak – eller Irakiska Kurdistan – efter att ha varit på besök i Bagdad. På fredagskvällen ville statsministerns stab inte gå in på vad Löfven skulle göra i Erbil, av säkerhetsskäl.

Cirka 10 mil härifrån är den svenska insatsen i den pågående konflikten baserad. Insatsen som närmare bestämt består av 35 personer, som är på plats för att utbilda andra soldater i kriget mot IS.

På tisdagen träffade jag och fotograf Niclas Hammarström statsministern här.


LÄS MER: Pojkarna mitt i giftröksinfernot


Löfven: Soldaterna förtjänar hela Sveriges stolthet

Jag vill fråga dig en sak. Jag och fotograf Niclas Hammarström från Expressen har varit med från i måndags, varit med under offensiven och varit med ute i striderna. Vi har åkt i peshmergakonvoj, suttit i pansarbil och blivit beskjutna med all typ av ammunition. Det har även kommit in bombbilar. Det man tänker när man sitter där och blir beskjuten, man känner sig ensam och tänker, ursäkta språket, var fan är understödet? Man får inget luftunderstöd, man är ute i öknen och is beskjuter från alla håll och kanter. Om man ser på vilka länder som ger support till de här styrkorna, är det svenskarna som har minst antal mannar. Varför?

– Sverige ingår i en internationell koalition där vi ger vårt bidrag i det vi är bäst på. Jag har precis pratat med Iraks ledning, premiärminister, president och vice premiärminister, de är väldigt glada för Sveriges insatser i det militära, säger Löfven.

– Vi har också kunnat berätta för dem att vi förbereder en fördubbling av den insatsen, som vi nu har lagt till riksdagen, så jag möter inga sådana frågor från ledningen här. De är nöjda med vår insats och de svenska soldaterna har ett väldigt, väldigt stort förtroende här. Mitt meddelande till svenska folket är att de här soldaterna förtjänar hela landets stolthet och respekt.


LÄS MER: Vår närvaro under kriget är ett måste


"Vi åker runt i Toyota-bilar, vi dör"

De är 35 och ska bli 70, men från andra länder har man hundratals och från USA tusentals. Jag träffar inte premiärministrar, jag är ute med soldaterna på marken, jag känner precis vad soldaterna känner, och jag vet att det är för lite understöd. Det soldaterna säger till mig är att "det vi får av svenskarna är träning, men vi kan inte få träning i en pågående offensiv, om vi ska ut i strid om en dag kan vi inte få träning". De säger att de har fått träning för vapen de inte ens har, och för vapen som de inte har ammunition till. "Vi har inte tillräckligt med pansarbilar, vi åker runt i Toyota-bilar, vi dör". Jag har själv sett massor av soldater dö – tycker inte du att Sverige borde ge mer hjälp?

– Vi ger hjälp. Som är värdefull. Det är precis vad ledningen här uttrycker, att deras trupper menar att det svenska stödet är till stor hjälp för dem i striderna. De vill att vi fortsätter, och det ska vi göra. Vi ska dessutom fördubbla insatserna. Sverige har ingenting att skämmas för. Vi ingår i en internationell koalition, vi bidrar med det vi är bra på.


LÄS MER: Riskfyllda samtalet inifrån Mosul – till Expressens Magda Gad


Det finns många frontavsnitt där man saknar möjlighet att få information från luften, man saknar drönare, man saknar flygvapen – varför kan inte Sverige skicka Jas för att hjälpa till med det?

– Sverige bidrar med precis det vi är bäst på. Vi ingår i en koalition med mängder av länder, ett 60-tal länder, man bidrar med olika saker. I den koalitionen koordinerar man de olika insatserna. Sverige är en del i det pusslet, andra lägger till andra delar. Det är så koalitionen fungerar, det är helheten.

"Vi gör en viktig insats"

Varför måste de vara 35 och bli 70 när andra kanske har 400 eller 1 600. Varför måste vi vara max 70?

– För det första bidrar vi med det vi är bäst på, utbildning, det är en otroligt viktig utbildning. Dessutom är en fördubbling inte så lite, vi bidrar utifrån förmåga och vi måste se helheten. Det är inte bara Sveriges bidrag som räknas. Vi gör en viktig insats, vi är stolta över den, och vi gör den i en koalition.

Men om du ska ut i strid i morgon och riskera ditt liv, vad hjälper det att du får utbildning i dag?

Den svenska styrkan befinner sig nära Kirkuk som IS nyligen angrep.
Foto: Niclas Hammarström

– Det är en fråga jag inte kan svara på exakt, vilken insats som ska ut om någon ska ut i strid i morgon. Det ska de proffs som är här, och det kan varken du eller jag, berätta. Då är det viktigt att vi har det här samarbetet.


SE OCKSÅ: Här är bilderna inifrån kriget mot IS i Irak


Löfven: Sverige ska inte ha en dialog med IS

Jag har varit här sen i juni och har kommit in i nyligen befriade områden. På flera ställen har jag hittat spår efter Saudiarabien, till exempel saudiarabiska registreringsskyltar. Soldater och civila säger att Saudiarabien är ”legal Daesh”, den legala Islamiska staten, att de är samma sak som övriga IS, och att IS har fått stöd av Saudiarabien. Varför ska Sverige ha diplomatiska relationer med ”legal Daesh”?

– För det första kan jag inte kommentera det du säger nu, för jag har inte information om det, det tror jag att du förstår. För det andra: Det är klart att vi ska ha en dialog med ett land. Vilket är bättre förutsättning för att uppnå resultat, att säga att vi inte har en dialog eller att ha en dialog? Jag är helt övertygad om att vi ska ha dialogen med Saudiarabien, att vi ska utveckla det samarbetet, och i det framför vi också tydligt våra uppfattningar om vad vi tycker är rätt och riktigt.

Ska vi ha dialog med IS också, då?

– Nej.


LÄS MER: Fem döda ligger på marken – alla från IS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.