Stefan Löfven gästade SVT:s Morgonstudio Foto: SVTStefan Löfven gästade SVT:s Morgonstudio Foto: SVT
Stefan Löfven gästade SVT:s Morgonstudio Foto: SVT
Löfven kallar Transportstyrelseskandalen för ett "haveri" Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNLöfven kallar Transportstyrelseskandalen för ett "haveri" Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfven kallar Transportstyrelseskandalen för ett "haveri" Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Löfven om skandalen: "Får inte upprepas"

Publicerad

Det har blåst hårt kring Stefan Löfven (S) och regeringen efter IT-skandalen hos Transportstyrelsen. 

Två ministrar har avgått.

Dessutom hotas försvarsminister Peter Hultqvist fortfarande av en misstroendeförklaring.

Nu säger statsministern i SVT:s Morgonstudion:

– Ett sådant här haveri får inte upprepas.

Statsminister Stefan Löfven har tidvis pressats hårt efter skandalen på Transportstyrelsen, som avslöjades under sommaren. På torsdagsmorgon gästade han SVT:s Morgonstudion, där han klargjorde än en gång att det har skett ett haveri:

Löfven: "har jämförts med Stig Bergling-affären"

– Vi har kallat det för ett haveri på Transportstyrelsen för det är där det här har begåtts, att man medvetet gjort ett avsteg från lagen. Det här har jämförts med Stig Bergling-affären. Det är inte det. Då hade vi en person som lämnade över handlingar till främmande makt, säger Stefan Löfven. Här har det funnits risk att det kunnat komma ut hemliga uppgifter. 

Med ett år kvar till riksdagsvalet får Stefan Löfven en fråga om vilken som blir Socialdemokraternas viktigaste valfråga.

– Jobben är alltid för oss väldigt viktiga, det är vår möjlighet att bilda välfärd. Vi måste investera mycket mer, i bostadsbyggande, utbildning, i sjukvården och äldreomsorgen. 

Vägrar samarbeta med SD

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen har det blåst hårt kring statsministern och hans regering. Under onsdagen kom nästa smäll, då Sverigedemokraterna valde att väcka en misstroendevotering mot statsministern. Just SD är ett parti som Stefan Löfven under inga omständigheter kan tänka sig att samarbeta med, understryker han. 

Vid sidan av de politiska frågorna fick statsministern ett antal tittarfrågor om både idrott och musik. Han berättade då att han följer fotbollen och gläds med Östersunds framgångar, både nationellt i Allsvenskan och internationellt. Men statsministern betonade samtidigt att han själv är GIF-Sundsvall-supporter. 

Stefan Löfven berättade också att han tycker mycket om musik och gärna lyssnar till Eva Dahlgren, Ulf Lundell, Bruce Springsteen, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Han sa också att det finns musik som han inte spelar självmant – "den utpräglade country and western-musiken, det är mer sällan:"

Texten uppdateras. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag