Löfven om sin barnlängtan: ”Vore mysigt med en liten”

Stefan Löfvens tal om sin uppväxt som fosterbarn.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.
Foto: PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE / PIERRE PERUSSEAU / BESTIMAGE/IBL BEST IMAGE

I en öppenhjärtig intervju med SvD Perfect Guide berättar statsminister Stefan Löfven (S) om uppväxten i fosterfamilj och tankarna om att han själv aldrig fick barn. 

– Det är klart att jag tänkt att det vore mysigt att ha en liten som kommer och säger ”pappa”, säger han till tidningen. 

Statsminister Stefan Löfven syns just nu i dokumentären ”Svetsaren i Rosenbad” i SVT, där vi bland annat - genom släkt och barndomsvänner - får berättat hur Stefan Löfven först hamnade på barnhem och sedan i en fosterfamilj i Sunnersta i Ådalen, hos paret Iris och Ture som redan hade tre barn. Stefan Löfvens biologiska mamma – Margareta – hade nämligen redan ett barn när hon fick Stefan Löfven och hade inte möjlighet att ta hand om ett till.

I en intervju med SvD Perfect Guide berättar Stefan Löfven att om när han var 20 år gammal och på rent infall ringde på hos Margareta i Kärrtorp när han var på ett besök i Stockholm. Hon hade då öppnat dörren och fallit ut i gråt. 

På frågan om det gör något med självkänslan att bli bortlämnad svarar Stefan Löfven: 

– Nej. En mamma lämnar inte bort sitt barn om hon inte har ett riktigt bra skäl. Jag har inte känt något agg, jag har haft ett gott liv.

Stefan Löfven om barn: ”Ingen sorg som plågar mig”

I intervjun berättar Stefan Löfven också om de facto att han själv inte har några barn. 

– Det har blivit så att jag inte har några barn. Det är klart att jag tänkt att det vore mysigt att ha en liten som kommer och säger ”pappa”. Det är ingen sorg som plågar mig, men jag har funderat på det.

När Stefan Löfven träffade den nuvarande hustrun Ulla Löfven var han 34 år gammal. Hon var då gift och hade två barn, men valde att separera och gifte sig sedan med Stefan Löfven 2003. 

Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.