Löfven om SD: Kan förstå att man lockas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Det är viktigt att visa var de har sina rötter", säger Löfven om Sverigedemokraterna.
Foto: Nora Lorek/TT
Stefan Löfven säger att han kan förstå lockelsen i Sverigedemokraterna: "Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet", sade han i P1 Morgon. På bilden syns Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Foto: Sven Lindwall

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven fortsätter att kalla Sverigedemokraterna för nyfascistiska.

Men till SD-väljarna har han ett annat besked:

– Jag kan förstå att man lockas av det enkla budskapet, sade Löfven i partiledarutfrågningen i P1 Morgon på måndagsmorgonen.

Partiledarna gästar varje morgon under Almedalsveckan Sveriges radios program P1 Morgon. Stefan Löfven – som fortfarande befinner sig i Stockholm – frågades ut av programledaren Kathrine Zimmerman som bland annat undrade varför Löfven inte vill etikettera Kina som diktatur medan han inte har några problem med att sätta nyfascismstämpeln på Sverigedemokraterna.

– Det är viktigt att visa var de har sina rötter, säger Löfven om SD.

Förstår lockelsen

Statsministern var däremot tydlig med att de som röstat på SD inte är nyfascistiska. Han menar att uppgiften är att visa dessa väljare att S har de svar som han menar att SD inte har. Löfven kunde dock förstå lockelsen i SD:

– Jag kan förstå att man kan lockas av det enkla budskapet, sade han i P1 Morgon.

Utfrågningen kretsade i övrigt mycket kring Greklandskrisen.

– Vi är i en allvarlig situation för det grekiska folket, Eurogruppen och hela EU, sade Löfven.

Statsministern ville däremot inte vara lika tydlig som finansministern Magdalena Andersson i att peka ut den grekiska regeringen som ansvarig. Men om det grekiska beskedet att kalla till folkomröstning sade Löfven:

– Det agerandet imponerar inte på mig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.