Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om saknaden av sin gamla vardag

Statsminister Stefan Löfven med sin fru Ulla.
Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Statminister Stefan Löfven saknar sin fru på de många resorna.

Är det möjligt för en statsminister att ta sig tid att sörja när en bror just gått bort?

– Det är svårt att svara på faktiskt. Men det är klart att sorgen finns där. Ibland tänker man tillbaka, på minnen och så där. Men jag ska ju fungera som statsminister varje minut, säger Stefan Löfven.

Den 8 juli i år var det begravning.

Stefan Löfvens fosterbror Roland Melander begravdes i Boteå kyrka klockan 10.30. Några timmar senare var Stefan Löfven på plats vid Natos toppmöte i Warszawa.

Hur är det att möta andra stats- och regeringschefer i en sådan situation, när tankarna delvis är på annat håll?

- Då får jag ändå fokusera och koncentrera mig på att jag ska göra ett jobb som statsminister och representera Sverige. Det är uppdraget som statsminister som gäller då.

Expressen möter Stefan Löfven för den årliga stora julintervjun. Denna gång på det mysiga lilla caféet Blixten i centrala Hallstavik, en bruksort i Roslagen där var femte invånare röstade på Sverigedemokraterna i förra valet.

Det är statsministern som bestämt att han vill ge intervjun just här efter ett studiebesök hos byns största arbetsgivare, pappersbruket. Resan är noga genomtänkt och en del av regeringens strategi för nästa år. Jimmie Åkesson ska inte kunna "göra en Donald Trump". Statsministern ska prata med "vanligt folk" och övertyga dem om att SD inte har svaren.

"Det ger mig en styrka och trygghet"

Stefan Löfven slår sig ned i en vacker fåtölj nära fönstret med julstjärna och små tomtar. På hyllorna står 350 kaffekvarnar. Caféets grundare Blixten var och är en samlare.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson
Foto: Anna-Karin Nilsson

Flera partiledare har i Expressens julintervjuer vittnat om ensamheten som följer med uppdraget. Statsministern läste intervjun med Liberalernas partiledare Jan Björklund - och han kände igen sig.

- Den situationen tror jag de flesta kan känna igen sig i. Den blir inte mindre som statsminister, säger han.

- Det är klart att man är omgiven av människor - staben, de andra statsråden, andra människor, andra kontakter - men ibland när det ska fattas ett beslut... De allra flesta har då någon de kan vända sig till och fråga.

Hur mår han då?

- Det är inget som jag mår dåligt av. Det är som det är, helt enkelt. Jag har ju haft den rollen förut, i den fackliga världen också.

När är det som tuffast på jobbet då?

- Det är olika. Det kan vara tufft rent fysiskt. Stressigt om det är väldigt mycket och resor och det ska läsas in material, det kan vara en typ av tuffhet. Men det kan ju också vara när det är en fråga som är oerhört svår att avgöra, när det är en balansgång mellan olika intressen.

Annie Lööf nämnde personalärenden som det svåraste hon hade att hantera?

- Jag förstår mycket väl vad hon menar.

När det är tufft på jobbet, vilket stöd har du då av din hustru Ulla?

- Mycket gott stöd. Det är klart att det betyder oerhört mycket. Vår relation är så stark så det betyder mycket när det är tufft och jobbigt. Det är inte så att man pratar om allt i jobbet med henne, men hon finns där. Och det ger mig en styrka och trygghet.

Jan Guillou.
Foto: Henrik Jansson

Saknar hustrun på resor

I maj i år fyllde Ulla 65 år och blev pensionär på heltid. Men ledig är hon inte.

- Hon har fyra barnbarn som ska tas om hand. Sen är hon med på någon enstaka resa. Jag hade önskat att hon skulle kunna vara med mer, men... Det var rätt att hon nu fick den här möjligheten, det tycker jag var bra.

Händer det att du saknar henne när du är ute och reser?

- Det gör det, absolut.

Och du har gjort många långa resor under de här två åren?

- Mmm.

Hur känner du i dag när du tänker på ert gamla liv - utan livvakter, hyfsat anonyma och med möjlighet att gå fritt på stan när ni vill? Längtar du tillbaka till den tiden?

- Ibland kan jag göra det. Ibland kan jag känna saknad av det livet, ja. Det kan komma över en en kortare stund, att det var på ett annat sätt förut.

Det händer inte att du tänker "nu skiter jag i det här och flyttar till Solkusten med Ulla, och så lever vi lyckliga där i värmen alla våra dagar"?

- Nej, jag har alldeles för mycket att göra, haha. Och alldeles för mycket att leverera.

För tre år sen träffades du och jag också för en julintervju vid den här tiden. Då hade du ännu inte blivit statsminister, men du konstaterade ändå att du ville umgås mer med släkt och vänner än vad tiden tillät. Hur har det blivit?

- Inte så mycket mer, nej. Vi försöker ta alla tillfällen som bjuds. Endera när vi åker till Övik eller när någon från hemtrakten är i Stockholm. Vi försöker hitta de där tillfällena, men visst skulle man velat ha mycket mer. Jag har ju också haft en bror som gick bort under året. Det är klart att då hade man velat ha mer tid med honom också...

Är det ens möjligt för en statsminister att sörja ordentligt?

- Det är svårt att svara på. Men, det är klart att jag sörjer. Men jag måste också fungera som statsminister. Så det är möjligt att det är sådant som kommer senare eller portionsvis. Det är svårt att svara på faktiskt. Men, det är klart att sorgen finns där. Ibland tänker man tillbaka, på minnen och sådär. Men återigen, jag ska ju fungera som statsminister varje minut.

"En ganska lång resa"

På julafton har han varit partiledare för Socialdemokraterna i 1 793 dagar, nästan fem år. Många saker har varit tuffa och svåra.

- Det har varit en ganska lång resa, konstaterar Stefan Löfven.

Först skulle partiet göras regeringsdugligt - igen. Sen skulle valet vinnas.

- Sen kom vi in i ett mycket svårt parlamentariskt läge, det krävde också en hantering - och det var en balansgång i sig. I början hade vi problem med budgeten när borgarna och Sverigedemokraterna röstade ner den, det var ett problem i sig. Så det är lite olika faser. Det är svårt att säga vad som har varit svårast.

Statsministern tycker att det är lätt att man bara ser problemen, och vill därför lägga till:

- Jag måste ändå säga att det som varit det mest fantastiska är den här typen av resor. Man får så otroligt mycket energi av att göra dem. Då kommer den inre styrkan som gör att det kan vara knöligt emellanåt, men det är bara att fortsätta.

Några månader efter att du tog över som partiledare 2012 fick Socialdemokraterna 37,3 procent i SCB:s partisympatiundersökning. I den senaste mätningen från Statistiska centralbyrån svarar 29,2 procent att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Hur förklarar du att var fjärde sympatisör försvunnit under din tid som ledare?

- Opinionsmätningar går upp och ner. Jag har sagt det hela tiden, också då när det gick som bäst i början: Det går inte att nu dra för stora växlar på detta, det kommer andra tider.

Samtidigt konstaterar han att allianspartierna hade det ännu svårare under sin första mandatperiod, mellan 2006 och 2010.

- Vid motsvarande tidpunkt hade de ett stort underläge gentemot oppositionen. Det har inte vi. Vi ligger ungefär jämnt, så i den meningen är det faktiskt en bättre utgångspunkt. Det är klart att alla vill ha bra siffror, oavsett om det gäller partiet eller andra personliga saker, det är ingen tvekan om det. Men jag gräver inte ner mig i detta. Vi har en riktning och vi har påbörjat ett samhällsbygge som jag är oerhört stolt över att vi har kunnat göra. Och jag känner min inre kraft i detta. Vi är på rätt väg, och det tänker jag hålla i.

Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna få 17,5 procent, enligt SCB. Hur ska du övertyga det partiets väljare att byta till Socialdemokraterna?

- Det är bara att titta på vad det partiet står för så är det för mig ganska självklart.

Kollektivavtalen viktig stridsfråga

Stefan Löfven nämner kampen om kollektivavtalen som en av de viktigaste stridsfrågorna. Oseriösa företag kan vara med och ta del av skattebetalarnas pengar om Sverigedemokraterna får som de vill, hävdar han.

- För vanliga löntagare är det ingen förtjänst alls.

Med Sverigedemokraterna kommer också neddragningar i välfärden, enligt statsministern.

- Endera går man den vägen och säger att det är okej med sämre villkor, vi ska dra ner på välfärden. Men vi säger att vi har en annan väg att gå. Vi måste hjälpas åt här, kroka arm tillsammans, samarbeta. Den svenska modellen innebär att vi ska bygga något tillsammans i stället.

Runt om i hela världen talas det efter Brexit och Donald Trump om folket som ställer sig upp mot det politiska etablissemanget. Ser du också sådana tendenser?

Donald Trump
Foto: Andrew Harnik / AP / TT

- Ja, det gör jag ju, och för mig som industriarbetare och svetsare känns det väldigt märkligt att plötsligt befinna sig i det politiska etablissemanget.

Som statsminister är du rimligen en del av det?

- Ja, men det är distansen jag inte tycker om. Att man har en distans till människor. Någon frågade mig för länge sedan om jag tänkte på vad "du-reformen" betydde. Sen ägnade jag en vecka åt att gå och fundera på det, och det är klart att den hade ju en jättebetydelse. Att man inte sa "direktören" och "frun" till varandra. Vi sa "du". Då har vi kommit närmare varandra. Jag tycker inte om distansen mellan politiskt förtroendevalda och väljare, utan jag vill ha lite mer närhet och det har vi all möjlighet att skaffa.

Så man ska inte kalla dig statsministern utan Stefan?

- Det går alldeles utmärkt, haha.

Det är bara några dagar kvar nu av 2016. Hur sammanfattar du detta dramatiska år?

- Ja, det har varit ett i många stycken dramatiskt år, det är ingen tvekan om det. Brexit är en sådan sak. Det är klart att det skakar om. Vi har också sett en ytterligare utveckling av osäkerhet runtom i världen, i vårt eget närområde, militärkuppen i Turkiet, Syrienkriget. Det är mycket sådant som jag tror oroar människor. Och alla fasansfulla terrorattacker med dessa oskyldiga människor som helt plötsligt inte finns eller är skadade. Det är klart att det skapar en oro och rädsla i samhället. Det har vi på den ena sidan. Men det är också så att det finns saker som går bättre, och det måste vi också se.

Stefan Löfven konstaterar att det byggs mer i Sverige och antalet arbetslösa har blivit färre.

- Det är två viktiga signaler tycker jag. Det gäller att fortsätta på det. Bekräfta, förstå oron och rädslan, men kanalisera. Populister kan stå och gnälla bara, men vi måste se, förstå och också göra någonting.

"EU behöver bli starkare"

Det första du nämnde nu var osäkerheten i vårt närområde. Hur tror du att Vladimir Putin kommer att agera under året som kommer?

- Jag tror att hans övergripande mål är att sätta Ryssland riktigt på kartan, så att Ryssland är med och bestämmer och styr i världspolitiken. Det är hans övergripande taktik. Och det är därför också som han gör de här sakerna - annekteringen i Krim och aggressionen i Ukraina, och deltagandet i Syrienkriget. Ryssland har en svag ekonomi och många svaga delar. Det här blir ett sätt att återskapa stormaktsstatusen som han bevisligen varit ute efter länge och har pratat om under många år. Jag skulle gissa att det är oberäknelighet som vi får se även i fortsättningen. Att Ryssland vill bli starkare som stormakt det är hans övergripande mål.

Vladimir Putin.
Foto: Alexei Nikolsky / AP / TT

Nyligen hävdade författaren Jan Guillou i SVT:s Agenda att hotet från Ryssland överdrivs i medierna. Har han en poäng där?

- Det beror på hur man menar. Vi har ju inget direkt hot mot vårt land. Så är det ju inte.

Då talar du om ett militärt hot?

- Exakt. Men det är klart att Ryssland samtidigt har utmanat hela den europeiska säkerhetsordningen genom att annektera Krim och agera som man gör i Ukraina. För Sverige är det här oerhört viktigt, att säkerhetsordning och internationell rätt respekteras. Det är jätteviktigt. Det är därför också som Sverige är så tydligt när det gäller sanktionerna mot ryska personer vad gäller Ukraina. Och det är också därför vi tagit upp det vad gäller Syrien. Här är det så uppenbart att det sker fasansfulla saker där Ryssland är aktiva. För oss som litet land är det viktigt att stå upp mot detta.

Så ska vi blicka framåt mot 2017. Hur ser dina förväntningar och förhoppningar på det nya året ut?

- Att fortsätta den här resan som är påbörjad. Vi måste fortsätta investera, se till att det byggs mer, och fler människor ska in i arbete. Vi ska se till att barnen får den bästa möjliga skolan. Det är en resa som vi har påbörjat och den ska fortsätta. Internationellt gäller det att se till att EU kan förstärkas, och då inte i meningen att hitta nya mandat utan att leverera mer på det som vi är satta att göra. EU behöver bli starkare. Och globalt måste vi få stopp på Syrienkriget. Vi har också ett annat helvete på jorden i Jemen. Så det finns så mycket där det har gått i fel riktning med konflikter. Det måste få ett stopp, så där har vi ett stort arbete att göra.

"Barnsligt förtjust i pressylta"

Nu är det juletider och du går snart på ledighet. För några år sen frågade jag dig vem som tar ansvar där hemma, du eller Ulla. Hon lagar maten och du ansvarar för städningen, sa du. Du har inte blivit bättre på att laga mat?

- Nej, haha, det kan man nog inte påstå.

Så det är hon som fixar julbordet?

- Ja, för allas trevnad så...

Vad måste finnas på ditt julbord?

- Jag är barnsligt förtjust i pressylta, så det vill jag gärna ha.

Julskinkan, är den viktig?

- Ja, julskinkan är naturligtvis viktig. Men sedan barnsben har pressyltan varit viktig, så den ska finnas. Det har hänt någon jul att den inte har funnits där - alltid med samma stora saknad.

Isabella Lövin sa i går att hon väljer bort julskinkan. Är det inte viktigt att vi äter mindre kött?

- Jo, men det kan man göra ur klimatsynpunkt, absolut. Men julskinkan kommer jag att äta, haha.

Du ska nu få chansen att ge en julklapp till en annan partiledare: Vem får vad?

- Oj, oj, oj. Där måste jag fundera litegrann på vad det skulle kunna vara...

Det får vara något elakt, men det kan också vara något snällt.

- Nu är det jul och då ska vi vara snälla, tycker jag. Ebba Busch Thor behöver väl något. Sirius som numera finns i Allsvenskan, förutsätt nu att det går bra för de lag som jag håller på, så kan väl dom få vara kvar då...

Det var väl snarast en present till Ebba Busch Thors make då, kanske?

- Det är möjligt, haha.

Löfven om elva händelser 2016

David Bowies död (10 januari)

– En ikon i popvärlden som gått bort.

Terrordåden i Bryssel – 35 döda (22 mars)

– Fruktansvärt varje gång oskyldiga drabbas.

Mehmet Kaplan avgår (18 april)

– Ja, han valde det och jag förstår hans val.

Brexit (23 juni)

– En överraskande utgång, trots allt. Och mycket tråkigt för EU.

Terrordådet i Nice – 86 döda (14 juli)

– Vi hade bekanta som var där nere då, och då började man känna var personen ifråga var. Det är så fruktansvärt bestialiskt så jag har inte ord för det..

Sverige i FN:s säkerhetsråd (28 juni)

– Ett styrkebesked för Sverige och svensk utrikespolitik.

Militärkuppen i Turkiet (15 juli)

– En väldigt oroväckande händelse som vi reagerade starkt på. Det utsätter landet för ett tryck som man inte ska behöva utsättas för.

Olympiska sommarspelen 2016 (augusti)

– Alltid något speciellt med olympiska spel – och två guld är fantastiskt.

Klimatavtalet i Paris (3 september)

– En mycket stor framgång.

Trump väljs till president (8 november)

– Med de missnöjesstämningar som har funnits i USA var det inte helt uteslutet.

Fidel Castros död (25 november)

– Det är en ikon, även om jag inte har samma ideologi som honom. Nu hoppas jag att Kuba successivt kan gå mot en demokrati.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.