Stefan Löfven och hans hustru Ulla är på plats i Bergen för det årliga statsministermötet. Foto: Niklas SvenssonStefan Löfven och hans hustru Ulla är på plats i Bergen för det årliga statsministermötet. Foto: Niklas Svensson
Stefan Löfven och hans hustru Ulla är på plats i Bergen för det årliga statsministermötet.  Foto: Niklas Svensson
De nordiska statsministrarna tog i går fågelskit till hjälp när de skulle ställa upp för fotografering på ön Holmen utanför Bergen.De nordiska statsministrarna tog i går fågelskit till hjälp när de skulle ställa upp för fotografering på ön Holmen utanför Bergen.
De nordiska statsministrarna tog i går fågelskit till hjälp när de skulle ställa upp för fotografering på ön Holmen utanför Bergen.

Löfven om resultatet: "Viktigt att vi vet"

Publicerad

BERGEN. Tre av fyra åldersbedömda asylsökande barn var i själva verket vuxna. 

– Det är viktigt att vi vet, säger Stefan Löfven till Expressen under det pågående nordiska statsministermötet i Norge. 

Statsministern hävdar samtidigt att åldersbedömningarna kom i gång så fort som det var möjligt. 

I februari förra året deklarerade Stefan Löfven hårdare tag mot de flyktingar som ljuger. Migrationsverket fick då i uppdrag av regeringen att öka antalet åldersbedömningar. 

På tisdagen kom de första resultaten.  

Stefan Löfven: Vuxna ska inte bo på boenden för barn

Stefan Löfven, som just nu deltar i det årliga nordiska statsministermötet i Bergen, kommenterar för Expressen resultaten som visar att tre av fyra av de 581 som ålderstestats är över 18 år.

– Det har funnits frågetecken kring detta – och det var omöjligt att veta då hur det låg till exakt. Nu har vi den möjligheten, säger han. 

Borde man kommit i gång snabbare?

– Det kan man alltid tycka. Men det här har utvecklats så fort vi har haft möjlighet att göra det. Vi vill inte att barn ska betraktas som vuxna, och du ska inte betraktas som barn om du är vuxen.

Hade du trott att det skulle vara så här?

– Jag kunde inte säga hur många som skulle vara äldre än 18 eller yngre än 18, men däremot  är det viktigt att vi vet. Vi ska inte ha vuxna boende på boende för barn. Här gäller det att veta vad vi gör. Det är bra att vi har den här möjligheten. 

Stefan Löfven tycker att åldersutredningarna ger ett bra underlag

På frågan om resultatet visar att vi varit naiva svarar statsministern: 

– Nej, men det är bra att kunna bestämma mer precist. Nu har vi ett underlag som kan ge myndigheterna en säkrare grund att fatta sina beslut på. Det är bra. Nu har vi ett mer precist verktyg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag