Löfven om Reinfeldt: "Väldigt obehagligt"

Expressens Niklas Svensson intervjuar S-ledaren Stefan Löfven.
Foto: Christian Örnberg

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om "etniska svenskar mitt i livet" får Socialdemokraternas partiledare att känna stark olust.

- Jag tycker det är väldigt obehagligt, säger Stefan Löfven i Expressens tv-program "Bar & Politik".

Expressens Niklas Svensson gästades i tisdagens "Bar & Politik" av Socialdemokraternas nye partiordförande Stefan Löfven.

Ett ämne i kvällens program var statsministerns uppmärksammade uttalande till TT:

- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sa Fredrik Reinfeldt.

"Väldigt obehagligt"

Stefan Löfven tycker yttrandet är djupt olustigt.

- Jag tycker det är väldigt obehagligt. Arbetslöshet ett stort problem för hela Sverige. I Sverige ska vi inte ha vi och dem, det ska vara vi.

- Vi ska inte ha den typ av diskussion, fortsatte Löfven.

Han tog även upp aspekten att statsministern uttalar sig på det här sättet utan att presentera en enda åtgärd för att minska arbetslösheten.

Reinfeldts kommentar har välkomnats av Sverigedemokraterna, vilket Löfven inte var så förvånad över.

- Statsministern borde klargöra väldigt tydligt ideologiskt var han står, sa han.

Diskuterar nytt jobb för Juholt

Stefan Löfven avslöjade även i programmet att han och före detta partiledaren Håkan Juholt ska träffas och diskutera nya arbetsuppgifter för Juholt. Han ville dock inte avslöja några detaljer kring vad jobberbjudandet kan tänkas handla om.

- Vi diskuterar och för en dialog. Han har mycket att bidra med, sa Löfven.

Partiledaren fick även frågan om vad Socialdemokraterna gjort för den fängslade journalisten Dawit Isaak. Löfven sa att de legat på och försökt få Eritrea att förstå.

- Det är en djupt allvarlig fråga, en demokratifråga, en mänsklig fråga. Det är opinionsbildning som gäller här. Den tysta diplomatin har inte fungerat så bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.