Löfven om Nuder: "Jag skulle inte ha gjort det"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

 Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven är kritisk till att förra finansministern Pär Nuder kvitterat ut nästan 300 000 kronor i statsrådspension - samtidigt som han fakturerat 14,1 miljoner kronor i sitt bolag.  

 - Jag skulle inte ha gjort det, säger Löfven till Expressen.se.  

Stefan Löfven framträdde i morse på en konferens om sysselsättning, arrangerad av Arbetarrörelsens tankesmedja. 

Partiledaren kommenterade då Expressens avslöjande om att förra finansministern Pär Nuder lyft statsrådspension under samma tid som han fakturerat mångmiljonbelopp i sitt bolag. 

- Jag kan säga så här, jag skulle inte ha gjort det, sade Löfven.

- Vad jag förstår har han inte brutit mot regelverket, men man har också ett personligt ansvar. Det är väldigt, väldigt viktigt. Jag skulle inte ha gjort så där.

 Hur viktig är moralen och etiken här? 

- Jag tycker att det är viktigt, det måste vara så naturligtvis att människor kan veta att också vi politiker har villkor som inte skiljer sig så väsentligt från vanliga människor. Jag kommer från den bakgrund jag har, jag vet hur snacket går. Jag skulle inte ha gjort det.

Vägrade kommentera kontakten

Stefan Löfven vägrade samtidigt svara på frågan hur mycket kontakt han har med Pär Nuder - eller om den tidigare finansministern fungerar som en av hans rådgivare. 

- Vilka jag pratar med och hur jag pratar med olika människor - jag pratar med en massa olika människor - det håller jag för mig själv. 

S-ledaren kommenterade också det faktum att Pär Nuders efterträdare, Thomas Östros, nu blir VD för Svenska Bankföreningen:

- Det är bra att man kan gå från politiken till andra sektorer.

Det faktum att Östros sitter kvar i riksdagen fram tills han byter jobb stör inte Stefan Löfven.

 Hur känns det att ha en bankman i riksdagsgruppen? 

- Det är en mycket udda ställd fråga. Jag vet inte vad du åsyftar. Själv är jag svetsare. 

 Vad har han för arbetsuppgifter nu då, fram tills han slutar? 

- Han har de uppgifterna som han har nu. Han sitter inte direkt i något utskott, men han bidrar med sin erfarenhet och kunskap.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.