Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven om näthatande politiker: Det är så lågt

Foto: Torbjörn Selander

PRETORIA. Expressen har i veckan avslöjat att flera sverigedemokrater utryckt sig rasistiskt på hatsajter på nätet.

Nu kommenterar S-ledaren Stefan Löfven uttalandena.

– Ja, nätpropagandan och hatet och de här rasistiska uttalandena, det fördömer jag å det bestämdaste. Det är så lågt och vi ska inte behöva se det över huvudtaget, säger han.

Expressen har de senaste dagarna tillsammans med Researchgruppen avslöjat att flera sverigedemokrater anonymt på hatsajter önskar livet ur folk, uppmanar "etniska svenskar" att beväpna sig, kallar afrikaner för "aporna" och liknar invandrare vid "gräshoppssvärmar".

Avslöjandena har slagit ned som en bomb och flera tongivande politiker och samhällsdebattörer har reagerat starkt på uppgifterna.

Nu sållar sig även Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till skaran som fördömer SD-företrädarnas uttalanden.

Hur överraskad är du över att Sverigedemokrater ägnar sig åt sådant här?

– Det finns ju en del som tycker att det där rätt, av någon outgrundlig anledning. Vi står upp för människor lika värde och kommer alltid att göra det. Vi bekämpar all form av rasism och främlingsfientlighet där man på något sätt försöker göra en del människor till sämre och andra bättre. Det är något vi absolut inte står för och jag fördömer det å det bestämdaste.

SD är samtidigt det tredje största partiet enligt de senaste mätningarna, vad säger du om det?

– Nu är det så här att många som säger att de kan rösta på eller sympatisera med Sverigedemokraterna, de allra flesta är inte rasister, de är inte främlingsfientliga. Många människor i Sverige är rädda, de har sett hur utvecklingen gått med ökad långtidsarbetslöshet, flera som får söka ekonomiskt bistånd ifrån kommunen i stället för att få en lön eller en arbetslöshetsförsäkring.

– Det finns en oro om de kan bo kvar där de bor överhuvudtaget. Många oroliga människor på grund av att den sociala tryggheten i Sverige håller på att krackelera och då kan det vara lockande för några att tro på enkla receptet. Men också en uppmaning till oss och visa att vi är det politiska alternativ som kan få ner arbetslösheten, få människor i arbete och social trygghet och att barnen kan gå igenom skolan så att de kommer ut som vuxna fria individer. Det är vårt alternativ som borgar för det.

Expressen har haft flera avslöjanden om Sverigedemokraterna, negativ publicitet. Samtidigt verkar det som om de snarast ökar i popularitet. Vad säger du om det?

– Ja, det är sant, det finns även en del mätningar som visar att de gått ner. Men fram till valet så är det vår uppgift att visa var det riktiga politiska alternativet är för att människor ska kunna känna trygghet och framtidstro, framtidshopp. Det är vi som ska skapa det, därför vi utvecklar vår politik hela tiden för jobben, skolan, den sociala tryggheten och välfärden.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg reagerar kraftigt på uppgifterna.

– Trots allt man vet blir man förvånad och förbannad över att människor som söker ett politiskt förtroende mot andra människor, på hat mot barn, på hat åt människor som tvingats fly från sina länder och på hat som de sprider på de här sajterna. Det blir så tydligt i och med avslöjandet, säger Gustav Fridolin till Expressens reporter Linda Flood.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!