Stefan Löfven bestökte i dag Umeå. Men han vill inte vidare kommentera M-skandalen. Foto: Samuel Pettersson/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven bestökte i dag Umeå. Men han vill inte vidare kommentera M-skandalen. Foto: Samuel Pettersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven bestökte i dag Umeå. Men han vill inte vidare kommentera M-skandalen.

 Foto: Samuel Pettersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Delmon Haffo. Foto: Jonna ThomassonDelmon Haffo. Foto: Jonna Thomasson
Delmon Haffo. Foto: Jonna Thomasson

Löfven om M: Det var inte enda händelsen

Publicerad

UMEÅ. Det finns flera händelser som visar att Moderaterna har en felaktig partikultur.

Det hävdar Stefan Löfven dagen efter skandalen på det moderata partikansliet i Stockholm.

Men statsministern vägrar berätta vilka händelser det handlar om.

– Jag tänker inte kommentera det mer, säger han till Expressen vid ett besök i Umeå.

Stefan Löfven var i förmiddags på studiebesök på cancerkliniken på universitetssjukhuset i Umeå.

Men de flesta frågorna efter besöket handlade om skandalen på Moderaternas partikansli i går, då tjänstemannen Delmon Haffo i en webb-tv-sändning kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora.

Bara några timmar senare sparkades han från sin tjänst av den moderata partiledningen.

Stefan Löfven: Inte enda händelsen

Statsminister Stefan Löfven upprepade på fredagen påståendet om att det rör sig om en partikultur inom Moderaterna.

– Det som hände i går var en exceptionell händelse. Jag tror att de flesta inser det. Men det var inte den enda händelsen.

– Mitt huvudbudskap nu är att vi alla, politiska företrädare och andra debattörer, har ett ansvar för att vi har ett bra politiskt debattklimat i vårt land.

Vilka andra händelser tänker du på?

– Jag tänker inte kommentera det mer. Nu ska det skötas, och det får de ta ansvar för. Det var en exceptionell händelse, jag tror alla inser det. Men nu är det viktigt att vi alla bidrar till ett bra klimat.

Hur ser du på att det var flera på det moderata partikansliet som satt och skrattade när detta uttalades?

– Jag kommenterade den händelsen i går, och den är som sagt exceptionellt. Det var embarmeligt att se, det gjorde ont att se. Det är viktigt att vi alla tänker efter.

"Det är mitt budskap inne i partiet"

Hur säker är du på att du inte har partikamrater själv som använder den här typen av ord?

– Jag säger vad vi ska stå för. Det är mitt budskap inne i partiet, men som statsminister tycker jag det är bra att ha ett budskap att det gäller oss alla partiföreträdare, men också andra också.

För bara några månader sen var det en socialdemokratisk riksdagsledamot som ifrågasatte att en kvinnlig journalist inte hade med sig någon fotograf. Han sa: "Plötsligt är det någon som har med sig en fotograf. Vem har de legat med?"

– Jag försvarar inget av dumma uttalanden, oavsett var de kommer ifrån. Vi ska ha ett bra klimat. Men jag kan inte stå och diskutera och debattera alla exempel. Det finns alldeles för många dåliga exempel uppenbarligen i vårt debattklimat. Det finns det i sociala medier, det är bara att läsa ens egen Facebooksida, så förstår vi att vi har problem med debattklimatet. Det är därför jag säger att: låt oss komma i från det och se till att vi har ett debattklimat som gynnar demokratin och väljarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag