Löfven om kritiken från petade ministern

Stefan Löfven och Magdalena Andersson svarar på kritiken från petade ministern.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Petade S-ministern Kristina Persson riktar hård kritik mot regeringskansliet.
Foto: Ylwa Yngvesson

Petade S-ministern Kristina Persson riktar hård kritik mot regeringskansliet: Revirtänkande hindrar långsiktig politik och man klarar inte problemhantering.

Hennes förre chef, statsminister Stefan Löfven håller inte med.

– Jag delar inte den uppfattningen. Men man ska vara vaksam på att det inte blir för mycket enskilda skott och täta väggar mot departementen, säger han.

Kristina Persson tvingades sluta som framtidsminister i Stefan Löfvens regering i samband med regeringsombildningen i maj.

Hon har själv sagt att hon gärna hade fortsatt. På DN Debatt framför exministern nu tuff kritik mot sin tidigare arbetsplats. Hon menar att de upprepade försöken, sen 70-talet, att jobba långsiktigt inte gett resultat.

Kristina Persson: "Saknar visioner"

Det är organisationen det är fel på menar hon:

För lite strategiskt och resultatinriktat samarbete leder till konkurrens och revirtänkande inom regeringskansliets eget arbete, skriver hon.

”Känslan av att regeringen inte övertygar, saknar visioner, strategier och idéer bottnar i gapet mellan dessa insikter och de politiska handlingar som faktiskt görs", skriver Kristina Persson.

Stefan Löfven svarar på kritiken i samband med ett skolbesök i Uppsala på tisdagen.

– Jag delar inte den uppfattningen. Men man ska vara vaksam på att det inte blir för mycket enskilda skott och täta väggar mellan departementen, säger han och radar upp flera långsiktiga satsningar. Bland annat klimatfrågan, jobben och energiuppgörelsen.

– Det sker ett arbete mellan departementen i regeringen och det har jag gett uppgift till statråden, säger han.

Det finns alltid utrymme för förbättringar, säger Löfven.

– Vi ska alltid se över hur vi kan göra saker och ting bättre. Både i regeringskansliet, i myndigheter, statliga företag och ute i kommuner och landsting. Allt annat vore fel, säger han.

Magdalena Andersson: "Lösa problem tillsammans"

Finansministern Magdalena Andersson, S, säger att man alltid kan utveckla organisationer.

– Det som är viktigt i regeringskansliet tror jag är att vi lyckas jobba departementsövergripande på olika sätt. Det gör vi också bland annat genom olika arbetsgrupper mellan departementen och ibland är det statssekreterare som arbetar tvärsöver departementen. Men det är verkligen viktigt att ha koll på så att det inte blir stuprörstänk, utan att vi ser till att lösa problem tillsammans, säger Andersson.

Vad ligger bakom stuprörsmentalititeten? 

– Det är så som arbetet är organiserat. På olika sätt är det viktigt att kunna länka samman och det tycker jag att vi jobbar aktivt med, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.