Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om Kristerssons besked: "Patetiskt"

Stefan Löfven är i Helsingfors.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Moderaternas Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGFORS. Statsminister Stefan Löfven, S, läste Dagens Nyheters intervju med Ulf Kristersson om regeringsbildningen med ilska.

– Det blir allt mer patetiskt hur borgerligheten ska hitta alla metoder för att just de fyra ska sitta i regeringen. De pratar om maktfullkomlighet men här börjar det på riktigt likna maktfullkomlighet, säger han. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger M-ledaren Ulf Kristersson att Stefan Löfven kan räkna dagarna av sin regeringstid. 

När Expressen under ett besök i Helsingfors frågar Löfven om intervjun är det tydligt att han irriteras av Kristerssons svar. 

– Det blir allt mer patetiskt hur borgerligheten ska hitta alla metoder för att just de fyra ska sitta i regeringen. De pratar om maktfullkomlighet men här börjar det på riktigt likna maktfullkomlighet. Inför förra valet sa de att det största blocket ska få regera, sen såg de till att det största blocket som var vi inte fick regera. Jag har varit emot blockpolitiken sen vi började komma överens över gränserna. Nu hävdar de att det minsta blocket ska få regera. Om de blir mindre ska de ändå regera. Hur får man till det? Jo, man säger att deras fyra partier ska betraktas som ett block och så ska de jämföra sig med ett parti, och det råkar vara Socialdemokraterna, säger en påtagligt upprörd Stefan Löfven. 

Han upprepar att lösningen handlar om samarbeten över blockgränsen och efterlyser svar om alliansen inställning till Sverigedemokraterna. I DN-intervjun säger Kristersson att han inte tänker förhandla, samtala eller kompromissa med Sverigedemokraterna.

Löfven: "Har inte svarat på frågan"

Men Löfven menar att beskedet ändå är otydligt. 

– Det är faktiskt patetiskt det de håller på med nu. Det finns i ett parlament med åtta partier ett otal varianter på att få till en styrning som gör att Sverige tar sig framåt. De kan komma på möjligtvis en eller två på detta. 

– Och de har ännu inte svarat på frågan, ska de ha ett samarbete med SD eller inte? De säger att de inte ska ha det, det sa Kristersson nu, förut har de sagt något helt annat. Ska man inte ha ett samarbete eller bli beroende på något sätt av SD så får man lov att samarbeta över blockgränserna. Det är fortfarande mitt besked. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.