Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om känslosamma mötet: ”Då grät jag faktiskt”

Stefan Löfven berättar om det svåraste som statsminister
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det absolut svåraste under Stefan Löfvens (S) sju år vid makten var terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Det avslöjar han nu i podden ”Prata till punkt” med ärkebiskop Antje Jackelén.

Och ett tillfälle var lite extra känslosamt.

– Då grät jag faktiskt, berättar den förre detta statsministern.

Den 3 oktober 2014 tillträdde Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Det blev sen sju år vid makten, där han fick styra landet genom bland annat skogsbränder, regeringskris, klimatkris, tilltagande gängvåld – och en pandemi.

Löfvens tid som regeringschef präglades av utmaningar. Men värst av dem alla var terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017, då Rakhmat Akilov i centrala Stockholms förde fram en lastbil i våldsam fart och dödade fem personer.

Stefan Löfven om terrordådet på Drottninggatan

Det berättar han nu i ett samtal med den avgående ärkebiskopen Antje Jackeléns podcast ”Prata till punkt”.

– Det enskilt svåraste var terrorattentatet på Drottninggatan, säger Stefan Löfven.

”Det tog mig hårt” 

Han berättar att han och hans hustru Ulla Löfven var på väg till västra Sverige för att gå på kongress och besöka den skola i Marks kommun vars elever hade varit med om en tragisk bussolycka i Sveg några dagar tidigare. Men när de hörde talas om terrordådet fick de vända.

– Först visste man inte riktigt vad det var. Sen hörde man tydligt om lastbilen och då började man tänka på hur fasansfullt det måste ha varit för de som drabbades, säger Löfven till Antje Jackelén.

Dagen därpå åkte statsminister till Karolinska sjukhuset för att besöka skadade. Han berättar att han då pratade med en man som var där som anhörig till en medvetslös kvinna.

– Han sa att hon tyckte så mycket om idrott. Då ser jag och förstår att hon har mist halva sitt ena ben. Det fanns inte kvar. Då minns jag att jag … Då grät jag faktiskt efteråt, i ett annat rum. Jag kände att det här är för hemskt, och hur många fler som drabbats och sett och tagit del av och blivit skadade.

Stefan Löfven tog därefter en promenad på stan och pratade med folk. Han säger att det blev fina samtal, men att ”det tog mig hårt, det gjorde det”.

I podden berättar han också vad som bidrog till mest glädje under tiden som statsminister:

– Att träffa barn och ungdomar i skolorna. Det fyller mig med energi. Det gör det fortfarande.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.