Löfven om Israel: "Alla behöver dra ned"

Löfven säger att knivdåden i Israel och Palestina inte är klassificerade som terrorism.
Foto: Tobias Österberg/TT
Margot Wallström menar att hon blir missförstådd av Israel.
Foto: Sven Lindwall

LULEÅ. Statsminister Stefan Löfven vill tona ned den diplomatiska krisen med Israel.

Men samtidigt har han svårt att avgöra om palestinska knivattacker mot civila israeler är terrorism eller inte. 

– Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation, säger Löfven till TT efter ett besök i Luleå på måndagen.

Det har varit heta känslor – och flera politiska konflikter - mellan Sverige och Israel sedan den nuvarande regeringen tog över makten efter valet 2014.

Senaste krisen handlar om ett uttalande Margot Wallström gjorde förra veckan då hon i en interpellationsdebatt i riksdagen om palestinska attacker mot civila israeler kopplade samman Israels rätt att försvara sig med "utomrättsliga avrättningar".

Uttalandet ledde omedelbart till kraftiga reaktioner och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har fördömt Wallström.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem. Det kommer inte att hända, och vi kommer att fortsätta att skydda israeliska medborgares liv, säger han till Reuters.

Löfven: Uppenbart missförstånd

Margot Wallström anser dock att Israel medvetet väljer att missuppfatta henne - och hon får nu stöd i sin uppfattning av statsminister Stefan Löfven.

– Det blir ett missförstånd när man lyssnar på vad utrikesministern säger. Hon är inte i närheten av att anklaga Israel och då blir det ett uppenbart missförstånd. Att säga att utrikesministern anklagat Israel för den typen av åtgärder är helt fel. Det har hon aldrig sagt, säger Stefan Löfven, när han möter journalister under ett besök i Luleå. 

Statsministern menar ändå att båda länderna nu måste tona ned samtalsläget:

– Vi ska dra ned på tonläget och se till att behålla en bra dialog. Vi är alla betjänta av det för det här är en mycket svår konflikt som måste få en lösning. Alla behöver nu dra ned på tonläget.

Samtidigt vill inte Stefan Löfven kritisera uttrycket "utomrättsliga avrättningar".

– Det är exempelvis det Amnesty använder i sina rapporter så det är vedertaget. Jag vill återigen betona: Det finns ingen anklagelse mot att någon använder detta (utomrättsliga avrättningar). Det är ett resonemang som förs, ett generellt principiellt resonemang, säger han.

"Avstånd från våld mor civila"

Så sent som på söndagskvällen gjorde statsministern och utrikesministern ett uttalande om situationen i Israel och Palestina, i form av ett pressmeddelande. 

De skriver bland annat: 

"Regeringen tar till fullo avstånd från våld mot civila. Alla terroristhandlingar är förkastliga och måste fördömas av alla. Vi eftersträvar goda förbindelser med både Israel och Palestina. Där ingår att vi är angelägna om att fördjupa och utveckla relationerna till Israel."

Men vid besöket i Luleå ändrar sig plötsligt statsministern.

När han får frågan om knivattackerna på israeler är att betrakta som terrorism, svarar Stefan Löfven:

– Nej, det är inte klassificerat som det, nej. 

Varför inte det?

– Det finns en internationell klassificering på när det är det och när det inte är det. Vad jag vet är det inte klassificerat som terrorism.

Men senare på måndagen ringde Stefan Löfven upp TT för att förtydliga uttalandet:

– Jag såg hur det blev i skrift och skulle vilja förtydliga så att vi undviker missförstånd. Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, säger Löfven till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.