Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om IS-återvändare: Då har man rätt att stanna

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En kvinna som ska ha varit gift med en IS-krigare i Syrien.
Foto: MURTAJA LATEEF / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Frågan om vad Sverige ska göra med svenska medborgare som stridit för terrorsekten IS och sedan återvänder hem har rört upp politisk debatt den senaste tiden.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att en del av dem har rätt att få vara kvar i Sverige.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige, säger han i en intervju i TV4:s Malou efter tio.

Statsministern får i programmet flera frågor om vad regeringen har för planer för de svenskar som återvänt från Irak och Syrien efter att ha stridit för IS.

Har man åkt ner till området trots UD:s avrådan får man ingen konsulär hjälp på plats, säger Stefan Löfven. Men kommer man tillbaka till Sverige kan man få återvända till ett normalt liv.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige. Men då är det Säkerhetspolisen som ska hålla koll på vilka de är, säger Stefan Löfven till TV4.

Kan bli åtal för IS-krigarna

Enligt statsministern kan det ibland komma på tal om att åtala IS-återvändarna för brott som kan ha begåtts.

– Det är ordinär polisiär utredning. Men vi har sett till att förstärka lagstiftningen på det här området. Det har varit olagligt att resa till och finansiera dessa organisationer. Nu blir det brottsligt att delta och ha samröre med den här typen av organisationer. Den som har begått brott ska dömas.

Vissa partier har gått längre än så. Bland annat Moderaterna vill helt frånta medborgarskapet för svenskar som dömts för terrorbrott.

Löfven: Grundlagen stoppar det

Stefan Löfven är kritisk till förslaget och hänvisar till grundlagen.

– Det är lätt att säga det, men grundlagen ger inte det utrymmet. Man måste ha ett val emellan för att ändra den, det hjälper inte situationen här och nu, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.